• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Farmaceuti baš deru: Lek poskupeli 2.600 odsto

Izvor Tanjug

Farmaceutske kompanije Fajzer i Flin će platiti rekordnu kaznu zbog zloupotrebe dominantne pozicije na britanskom tržištu i povećanja cene nebrendiranog leka "epanutin" protiv epilepsije za 2.600 posto.

Britanski regulatori kaznili su američki Fajzer sa 84,2 miliona funti (106 miliona dolara) i kompaniju Flin Farma sa 5,2 miliona funti, pošto su u septembru 2012. godine podigle cenu tog leka za čak 2.600 posto, naplaćujući otada "preveliku i nepravednu cenu" za lek koji u Velikoj Britaniji koristi oko 48.000 ljudi, izvestila je njujorška agencija "Blumberg".

Dve kompanije su, kako je saopštio regulator, iskoristile specifičnosti britanskog sistema, u okviru kog se cene brendiranih lekova određuju u pregovorima vlade i farmaceutskih kompanija, dok se cene nebrendiranih ili generičkih lekova određuju slobodno.

Naime, Fajzer je pre 2012. godine proizveo i prodao kapsule fenitoin natrijuma apotekama pod imenom "epanutin" i tada je cena tog leka bila regulisana, saopštio je regulator.

Fajzer je, međutim, u septembru 2012. prodao prava na distrubiciju leka kompaniji Flin Farma, koja ga je potom rebrendirala u generički, što znači da više ne podleže regulisanim cenama.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image