• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moramo u STO, a tamo je GMO

Izvor mondo.rs

Ulazak u Svetsku trgovinsku organizaciju, kao preduslov ulasku u EU, Srbiji donosi i obavezu da ne zabranjuje GMO hranu. Da li i kada menjati zakon, stručnjaci su podeljeni.

Srbija je jedina država u svetu u kojoj su 134 opštine (od postojećih 169) jednoglasno donele odluku o usvajanju deklaracije protiv uvoza, uzgoja, prerade i prometa genetički modifikovanih proizvoda i proizvoda od GMO. To ni u jednoj državi u svetu nije urađeno, da legitimni državni lokalni organi u četiri petine slučajeva, nezavisno od raznorodnosti, političke pripadnosti različitih odborničkih grupa, pokreta građana, kažu da su protiv toga, piše "Politika".

Prema tome, Vlada i Skupština Srbije nemaju pravo da bilo šta menjaju u Zakonu o GMO bez referenduma ”, izričit je Miladin Ševarlić, penzionisani profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu i narodni poslanik, komentarišući stav da Srbija ima obavezu da bude članica Svetske trgovinske organizacije pre ulaska u EU, a da to članstvo povlači i izmene Zakona o GMO.

Mada Igor Novaković iz ISAK fonda naglašava da nas ukidanje apsolutne zabrane genetski modifikovane hrane koju sadrži naš zakon ne bi sprečilo da uvedemo "druge vrste ograničavajućih faktora koji će efektivno sprečiti promet GMO", Ševarlić je ipak protiv izmena pomenutog propisa.

"Ni u kom slučaju ne treba menjati zakon sada, nezavisno od otvaranja poglavlja u pregovorima sa EU. A kada bude došlo do zatvaranja i pridruživanju Srbije EU, u šta malo verujem u doglednoj budućnosti, onda o tome možemo razgovarati. Treba imati u vidu da naš zakon o GMO štiti našu poljoprivredu od uzgoja GMO koji nije u ingerenciji STO, i ne može da bude predmet izmena, čak i kada se budu zatvarala poglavlja", kaže Ševarlić.

Svetska trgovinska organizacija, kao preduslov evropskim integracijama, nalazi se u Poglavlju 30 - "Ekonomski odnosi sa inostranstvom". To su propisi o zajedničkoj trgovinskoj politici EU, propise koji se primenjuju na međunarodnu trgovinu - uključujući dužnosti i obaveze koje se pripisuju članovima Svetske trgovinske organizacije (STO), sve trgovinski sporazume EU sa trećim zemljama, kao i razvojnu i humanitarnu pomoć zemljama u razvoju i najmanje razvijenim zemljama.

"To sve deluje lako ali i ono nosi nekoliko političkih izazova, pre svega ulazak u STO, iako je 99 odsto priprema za to urađeno", kaže Novaković.

Pravila STO ne dozvoljavaju načelnu, apsolutnu, zabranu trgovine proizvoda za koje nije precizno utvrđeno da li su štetni ili ne. Kod nas to jeste slučaj, jer zakon o GMO iz 2009. godine izričito zabranjuje proizvodnju i prodaju takve hrane. Zabrana eventualno može da se uvede, kako to pokazuje primer EU, iz drugih razloga - socioekonomskih naprimer.

"Mi kao država možemo da zabranimo promet (određenog proizvoda) ali moramo da ukinemo apsolutnu zabranu. Imamo pravo da uvedemo evropski sistem zabrane koji će ograničavati trgovinu proizvodima sa GMO 'zbog specifičnih uslova u Srbiji', recimo zbog negativnih stavova stanovništva", kaže Novaković za beogradski dnevnik.

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ja Sjecam Se

Onda je odgovor jednostavan. Nista od EU. 😁

Pilje

Ne mora se ni u STO a ni koristiti GMO hrana. U sveobuhvatnoj reformi, treba: pospesiti domace zemljiste, stimulisati one koji imaju vec imanja na proizvodnju zdrave hrane, oni koj nemaju da im se daju parcele, da se istim bave. Potom, dici cene tih proizvoda u nebesa, skoro pa doslovno. Jedna, samo JEDNA jabuka crvljiva, da kosta jedan evro (vec video u Belgiji) a o ostalim - pa sracunajte, koliko je tesko dobiti takve proizvode. Nama je u principu, tako najlakse, gmo hrana se moze saditi i pored puteva, djubrista, smetljsta i sl. Ne mora se puno raditi oko nje itd. Samo poslusajte ovo, i ostvarimo ekskluzivitet, time sto ce ta hrana, ici samo do najbogatijih. Sa magarecim mlekom i slicnim skupim proizvodima, videli smo da moze. Moze i sve ostalo: samo iskren, predan rad i bez laganja.

М.И.Л.А.Н

Ја не видим у чему је проблем,60% хране код нас је чист отров,нека дозволе ГМО и лепо на производу напишу да је производ ГМО порекла и то ће се неће куповати!

special image