• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dogovoreno: Kombi prevoz "ponovo" siguran

Izvor MONDO/Tanjug

Udruženje ''Kombi prevoz putnika'' saopštilo je večeras da je postiglo dogovor sa predstavnicima resornog ministarstva da nastave sa radom po postojećim zakonskim propisima.

Udružene "Kombi prevoz putnika" odustalo je od protesta najavljenog za 27. februar, jer je na više sastanka sa nadležnima konstatovano da postojeći zakonski propisi omogućavaju da se uz dodatna preregistrovanja ta delatnost i dalje može obavljati.

Iz tog Udruženja su saopštili da su kroz razgovore konstatovali da postojeći zakonski propisi omogućavaju da se vid delatnosti koji obavlja veći deo članova Udruženja "Kombi prevoz putnika", može obavljati uz preregistrovanje.

Kako se navodi, takođe je konstatovano da će se u sledećoj izmeni zakona koja je najavljena za 2018. godinu, nakon sprovedenih analiza potreba za ovim vidom prevoza, nacionalnih zakonodavstva zemalja EU i javnih rasprava, utvrditi mogućnost i način učešća ovih vozila u prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Iz Udruženja su istakli i da su u periodu od poslednjeg protesta, obavili više konstruktivnih sastanaka sa predstavnicima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na najvišem nivou.

ZASAD BEZ NOVIH PROTESTA

Ovakav dogovor prevoznika i nadležnih sprečiće nove proteste. U vreme poslednjeg takvog protesta, početkom meseca, pomoćnik ministra saobraćaja, Saša Stojanović je rekao da kombi prevoznicima obavljanje međumesnog i međunarodnog prevoza (putničkim vozilima, u šta spadaju i kombiji), nije dozvoljeno ni po postojećim propisima.

On je naglasio da novi zakon o drumskom saobraćaju, koji će početi da se primenjuje 12. februara, nije restriiktivniji, niti uvodi bilo kakvu novinu u odnosu na postojeće propise.

Vanlinijski prevoz, pojasnio je on, zloupotrebljavan je prethodnih godina i počeo je da predstavlja ozbiljan generator sive ekonomije, te je godišnja šteta u drumskom saobraćaju oko 55 miliona evra.

"Zakon usvojen pre 18 meseci u paralamentu, usklađen je sa svim evropskim direktivama koje se bave prevozom putnika i tereta u međunarodnom prevozu", rekao je on.

Jedini način da kombi prevoznici legalizuju posao kojim se bave, kako kaže, je da kupe odgovarajuća vozila za to - minibuseve sa 12 i više sedišta, a zatim uspostave redovne linije u međumesnom i međunarodnom saobraćaju, istakao je tada Stojanović.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

AcaB

Mmmm, da, dok ne prodju izbori ... Borba bato za svaki glas ...

special image