• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stezanje sive zone: Poreska naplatila 88 milijardi

Izvor Tanjug

Poreska uprava je u 2016. godini naplatila 87,6 milijardi dinara (oko 711 miliona evra) više javnih prihoda u odnosu na prethodnu godinu, izjavila je večeras direktorka Dragana Marković.

Od ukupno 1807,7 milijardi dinara javnih prihoda u 2016. godini, Poreska uprava je naplatila 61 odsto ili 1.102,8 milijarde dinara, rekla je Marković na Kopaonik biznis forumu i precizirala da je taj iznos veći za 87, 6 milijardi dinara u odnosu na isti period 2015 godinu.

Premalo inspektora

Marković je precizirala da 32 odsto zaposlenih čine poreski inspektori, a najmanje ima inspektora u poreskoj policiji. Iako se čini da je taj broj veliki, on je, kaže Marković, zabrinjavajuće mali, navodeći da je pre desetak godina, tačnije 2005. bilo dvostruko više sistematizovanih radnih mesta nego danas. Marković je sa panela na Kopaoniku poslala poruku da će smatrati da je Poreska uprava uspešno sprovela program transformacije, ukoliko Srbiju učini atraktivnom za poslovanje.

Ona je istakla da Poreska uprava teži uspostavljanju uređenog sistema poslovanja koji će obezbediti redovne poreske i druge budžetske prihode i omogućiti stabilan razvoj države i društva.

"Najvažđniji prioriteti su povećanje efikasnosti naplate javnih prihoda i borba protiv sive ekonomije", rekla je Marković.

Ona je dodala da je u strukturi naplate ostvaren rast po svim oblicima javnih prihoda, ali je napomenula da se to najviše odnosi na doprinose i akcize.

Prema njenim rečima, u 2016. godini izvršeno je čak 20.892 kontrole i to, 13.134 kontrole javnih prihoda, preko 7. 473 kontrole fiskalnih računa i 285 ostalih kontrola.

Ustanovljeno je, kaže Marković, 19,8 milijardi novootkrivenih prihoda, od čega se više od polovine odnosi na prihode PDV-a, a nešto više od četvrtine na poreze i doprinose.

U kontroli evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa od ukupno 7. 473 kontrolisanih obveznika, kod 2.942 su utvrđene nepravilosti, što je oko 39 odsto, dodala je ona.

Kada je reč o otkrivanju poreskih krivičnih dela, poreska policija je podnela oko 1.813 krivičnih prijava protiv 2.350 lica zbog sumnje da su utajili porez.

Marković je na Kopaonik biznis forumu navela da Poreska uprava ima 5.065 zaposlenih, od toga dve trećine čine žene, a preovlađuje visoka stručna sprema.

"ZA MINISTARSTVO PONEKAD TREBA PREVODILAC"

Predsednik Američke privredne komore u Srbiji Zoran Petrović pohvalio je dobre rezultate koje je država postigla u naplati poreza, ali je upozorio na nedostatak pravne sigurnosti.

Braćo Srbi, hoćete li vi to da plaćate?

Predsednik Američke privredne komore u Srbiji je imao i apel za vladu da zatvori "propale firme", a za to je, kaže, potrebna politička volja. "Mislim da je to vrlo jednostavno uraditi i objasniti narodu. Kada biste rekli na TV, braćo Srbi, da li ste vi spremni iz svog džepa da platite 200, 300 ili 500 evra da nastavi da živi Bor ili Galenika, 90 odsto nas bi reklo nema šanse. Zato kaže da je lako doneti tu vrstu odluke", rekao je Petrović. On je istakao da bi taj novac trebalo da se uloži u infrastrukturu.

"Vidimo da je pravosuđe jako sporo, treba dugi niz godina da se dođe do pravnog rezultata. Mislim da je to loša poruka zato što ljudi misle da će ako ne plate porez moći da se izvuku", rekao je Petrović na 24. Kopaonik biznis forumu.

On je na panelu "Poreska politika i naplata poreza: perspektiva stranih investitora", pozdravio najavu Poreske uprave da će se baviti preventivnim delovanjem.

"Ima dosta pravne nesigurnosti, da poreske uprave (u nekim opštinama, gradovima) misle različito", rekao je Petrović, što je na istom panelu potvrdila i direktorka Poreske uprave Dragana Marković.

Kaže i da su ponekad mišljenja Ministarstva finansija takva "da vam treba vam prevodilac da razumete šta je pisac hteo da kaže".

Petrović je izrazio uverenje da će Zakon o inspekcijskom nadzoru smanjiti sivu ekonomiju i istovremeno je pohvalio dobre rezultate koje je država postigla u naplati poreza.

"Srbija je uspela da smanji fiskalni deficit zahvaljući tome što je bila uspešna u naplati poreza, a ne zato što je smanjila troškove", rekao je Petrović, koji je primetio i da treba podmladiti poresku upravu, budući da je prosek starosti poreznika oko 50 godina.

Naveo je i da treba da se promeni način na koji se ophodimo prema ekonomiji, naročito prema privatnom sektoru, ali i odnos prema poreskim obveznicima.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Benito

Svaba je Svaba, a Srbin je Srbin. Dve filozofije, dva karaktera, i ogromna razlika u kapacitetima drzave.

NeckoPerecko

U ovoj zemlji je svako budala ko sve obaveze izmiruje na vreme i ko placa poreze i izdaje fiskalne racune. Samo sebi tako moze da napakuje.

Mm

@NeckoPerecko E zbog takvih kao ti nama nikad nece biti bolje. Pitaj nekog nemca dal placa porez i sta se desi ako utaji porez. To je za njih amin! I zbog toga su tu gdje jesu...nije ni njima cvetalo oduvijek nego su i oni prosli kroz slicne ako ne i gore krize nego mi pa su se podigli.

special image