• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija dobila još 86 mašinovođa

Izvor MONDO/Agencije

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović uručila je danas u Nišu ugovore za 86 mašinovođa zaposlenih u državnom preduzeću za teretne vozove Srbija kargo.

Ona je pozvala mlade da se školuju, istakavši da će na železnici biti posla za njih i da je zadatak države da radi na stvaranju uslova za zapošljavanje.

Ako može s decom, može i s mašinom

Među 86 mašinovođa, tri su žene. Jedna od njih, Vesna Milojković zahvalila se na pruženoj šansi i rekla da kada su je pitali kako žena može da bude mašinovođa odgovorila je da "ako može dvoje dece da podigne, može i lokomotivu da vozi".

"Zahvaljujući sprovedenim reformama u železnici, vreme je da posle racionalizacije krenemo da zapošljavamo nove radnike. To govori ne samo o dobroj perspektivi ove kompanije, već i koliko posla ima Srbija kargo", rekla je Zorana Mihajlović, a saopštilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Ona je istakla da su sve mašinovođe izabrane na javnom konkursu i pre zapošljavanja prošle obuku u ovom preduzeću.

Ljudi koji su sada zaposleni u proseku imaju 23 godine, dok je do sada je prosek starosti mašinovođa bio 50 godina.

"Železnica ima veliku budućnost u Srbiji i biće potrebno još kvalitetnih i visoko obrazovanih radnika, pre svega mašinovođa i ostalog pomoćnog osoblja, ali i saobraćajnih mašinskih i građevinskih inženjera, kao i stručnjaka iz oblasti elektrotehnike, telekomunikacija i informatike", rekla je Zorana Mihajlović.

Autoput povezuje 100.000 građana Topličkog okruga

Autoput od Niša do Prištine povezaće 100.000 građana Topličkog okruga, izjavila je danas ministarka Mihajlović. "Ovaj autoput dug 77 kilometara koštaće 800 miliona evra i gradiće ga naše firme i naši radnici. Srbija će ovim dobiti i izlaz na još jednu luku u Jadranu Drač. Što je još važnije, ovaj autoput će povezati i Srbe sa Kosova i Metohije sa Beogradom i Nišom, do koga će moći da stignu za nešto više od pola sata".

Vršilac dužnosti direktora "Srbija kargo" Miroljub Jevtić rekao je da je ovo najveći broj mašinovođa koji je primljen odjednom i dodao da će oni upravljati, između ostalog, i sa osam novih lokomotiva vrednosti 32 miliona evra za čiju nabavku će biti raspisan tender u aprilu.

"Zahvalni smo Vladi Srbije na podršci, zahvaljujući kojoj nabavljamo nove lokomotive posle 45 godina", rekao je Jevtić i dodao da su u tom preduzeću mnoge stvari pokrenute upravo posle prošlogodišnjeg boravka Vlade u Nišu.

Plate novozaposlenim mašinovođama plaćaće Srbija kargo, jer to preduzeće od osnivanja, u avgustu 2015, funkcioniše bez subvencija.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

62

Valjda će biti pruga da voze

special image