Ekonomija

Američki FED prvi putu u poseti Narodnoj banci Srbije: Pohvale iz Njujorka

Izvor Fonet

Delegacija Federalnih rezervi Njujorka, deo čuvenog sistema FED - centralne banke SAD, posetila je prvi put Narodnu banku Srbije (NBS).

Narodna banka Srbije
Izvor: MONDO, Petar Stojanović

Ovom prilikom američki finansijski stručnjaci "odali su priznanje za uspehe Srbije na transformaciji ekonomije i društva ka modernom i razvijenom", saopštila je danas srpska centralna banka.

Ukazujući na dobre odnose dve institucije, guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković je istakla rezultate koje je Srbija postigla tokom prethodnih sedam godina u stabilizaciji svoje ekonomije i društva.

Zahvaljujući na odluci da posete Srbiju, guvernerka je napomenula da Srbija poslednjih meseci dobija zaslužena priznanja za ostvarene rezultate kako od tržišnih učesnika, tako i od drugih eminentnih institucija.

"Emisija evroobveznice u junu ove godine, prve koju je Srbija emitovala u evrima na međunarodnom tržištu, bila je za našu zemlju jedna od tačaka prekretnica ka još bržem, ali održivom razvoju", istakla je Tabaković.

Tome je u velikoj meri doprinela i NBS, koja je svojim merama i aktivnostima samo u ovoj godini kamatne stope na tržištu novca spustila za više od jednog procentnog poena - na istorijski najniže nivoe.

"Danas svaka kompanija u Srbiji vredi više i može da se finansira po znatno povoljnijim uslovima, a one najveće – i na međunarodnom tržištu", dodala je guvernerka.

Tokom razgovora naglašeno je da su u septembru stigla priznanja za ostvarene rezultate i od dve renomirane rejting agencije.

Gosti iz FED su pohvalili uspehe NBS u održanju stabilnosti na domaćem finansijskom tržištu.

Predstavnici FED su pohvalili i činjenicu da se iz godine u godinu revidiraju naviše povoljni ekonomski pokazatelji Srbije, pri čemu je posebno ukazano da je rast srpske ekonomije u 2018. iznosio 4,4 odsto, a da se očekuje da učešće fiksnih investicija u BDP brže od očekivanog dostigne 25 odsto, čime će se dati dodatni podsticaj ekonomskom napretku.