Ekonomija

Zrenjanin: Besplatna PRAVNA POMOĆ ZA suspendovane ŠTRAJKAČE Drekslmajera

Izvor mondo.rs Izvor Beta

Svi štrajkači koji su suspendovani zbog protetsta u pogonima nemačke fimre Drekslmajer u Zrenjaninu dobiče besplatnu pravnu pomoć, kažu iz Sindikata Sloga.

Predsedništvo Udruženih sindikata Srbije Sloga saopštilo je danas da će sindikat potpuno besplatno pružiti svu pravnu pomoć suspendovanim radnicima zrenjaninskog Drekslmajera zbog učešća u protestu koji je poslodavac označio kao "povredu radne discipline".

"Iako podružnica Sloge u pomenutoj kompaniji nije većinska, niti su suspendovani radnici njeni članovi, naša politika je da nikada ne ostavljamo radnike na cedilu, bez obzira u kojem su sindikatu, posebno kada se radi o jednostranom potezu poslodavca, što je u Drekslmajeru slučaj", piše u saopštenju.

Sloga je upitala na osnovu kojih kriterijuma i parametara se došlo do imena radnika koji su suspendovani, kada je obustava rada u toj kompaniji bila "stihijska, spontana i većinska".

"Prema našim saznanjima odabir radnika za suspenziju je izvršen tako što je spisak napravljen nakon što je jedan od direktora prošao kroz pogone i razgovarao sa nezadovoljnim radnicima u spontajnoj obustavi , koji su mu postavljali suštinska pitanja o njihovom položaju i uslovima rada", navedeno je u saopštenju.

Kako su preneli mediji, sedmoro radnika kompanije Drakslmajer u Zrenjaninu, u popodnevoj smeni, udaljena je sa posla 11. oktobra, sa obrazloženjem da su 9. oktobra učestvovali u protestu u ovom preduzeću, tako što su zaustavili proizvodnju.

Drekslmajer je ubedljivo najveći poslodavac u gradu na Begeju. Nemačka grupa posluje u Zrenjaninu od 2008. godine.

U pogonima gde se montiraju električne instalacije za velike svetske proizvođače automobila, kao i za kragujevački Fijat, radi više od 3.300 radnika Zrenjaninaca.

Ova firma je u startu imala ozbiljnih problema sa sindikatima. Samtralo se da je to "ružna prošlost", ali stare navike inostarnih poslodavaca u Srbiji izgleda teško zamiru.

Tagovi