Ekonomija

Lijanović se "izvukao": Umesto 12 godina zatvora apelacioni sud ga oslobodi

Autor . Izvor Fonet

Žalbeno odeljenje Suda Bosne i Hercegovine oslobodio optužbi Jerka Ivankovića Lijanovića, nekadašnjeg suvlasnika propale istoimene Mesne industrije Lijanović iz Širokog Brijega, za finansijske zlopotrebe, poreske prevare i utaje.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Tužilaštvo BiH teretilo je Ivankovića Lijanovića, koji je i čelnik Narodne stranke Radom za boljitak i nekadašnji ministar poljoprivrede Federacije BiH, za organizovani finansijski kriminal, neplaćanje poreza, poreske utaje, falsifikate, uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga i isprava, pranje novca kojim je država BiH oštećena za više od 13 miliona maraka, oko 6,6 miliona evra.

Lijanović je pre dve godine bio osuđen na 12 godina zatvora u procesu koji je završio osuđujućim presudama za njegova brata Slavu, ali i Milorada Bahilja, bivšeg ministra trgovine u Vladi Federacije BiH, vodeće osobe u nekadašnjoj kompaniji Lijanovića Željka Mikulića, Mirjanu Šakotu, Mirka Galića, Miroslava Čolaka i Draženka Kvesića.

Sud je letos nakon upućenih žalbi, naložio ponovno suđenje nakon kojega su Jerko Ivanković Lijanović i ostali potpuno oslobođeni svih optužbi.

U presudi je navedeno da Tužilaštvo BiH nije dokazalo navode tužbe, prenosi Klix.ba.