• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ukinuta osuđujuća presuda za Hipo banku, sledi nova odluka

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Trećestepeno veće Apelacionog sudaukinulo je drugostepenu presudu kojom su na višegodisnje zatvorske i novčane kazne bili osuđeni Miloš Ljujić i njegovi saradnici, zbog optužbi da su prevarama sa kreditima oštetili Hipo Alpe Adria banku.

Ovom odlukom, koja je danas objavljena na sajtu suda, predmet je vraćen na ponovno odlučivanje drugostepenom veću Apelacionog suda, koje je u aprilu preinačilo drugu, prvostepenu presudu Specijalnog suda kojom su Ljujić i ostali bili oslobođeni od optužbi.


U obrazloženju odluke trećestepenog veća Apelacionog suda, navodi se da se osnovano izjavljenim ?albama ukazuje da je drugostepena presuda doneta uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka.

Možda će vas zanimati

Ukazano je da je izreka presude nerazumljiva i suprotna razlozima koji su dati u obrazloženju, zatim da nisu dati jasni razlozi o činjenicama koje su predmet dokazivanja, a pojedine odlučne činjenice od značaja za pravilno i zakonito presuđenje su ostale neutvrđene i nedovoljno razjašnjene.

Zbog toga se, kako navodi trećestepeno veće, presuda zasniva i na pogrešno i nepotpuno utvrđenom činjenicnom stanju, zbog čega nije moguće ispitati zakonitost i pravilnost drugostepene presude.

Optuženi u ovom slučaju su dva puta presudama Specijalnog suda bili oslobođeni od optužbi, a Apelacioni sud je u aprilu, nakon održanog pretresa preinačio oslobađajuću presudu iz jula 2017. godine.

Sada je ta odluka ukinuta po žalbama i biće doneta nova presuda drugostepenog veća.

Ljujić i ostali su optuženi da su preko sistema povezanih preduzeća pod svojom kontrolom u toku 2007. godine od Hipo Alpe Adrija banke po osnovu kredita dobili novčana sredstava radi kupovine akcija preduzeća koja su bila u postupku privatizacije.

Ljujić je ranije pominjan u medijima kao vlasnik hotela "Srbija".

Ukinutom presudom Ljujić je bio osuđen na četiri i po godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara, Snežana Mitrović na tri godine zatvora i milion dinara, a Robert Kiškarolj na dve i po godine zatvora i 700.000 dinara.

Miloš Divac, Saša Janjić i Miloš Krpović bili su osuđeni kao pomagači u prevarama na jedinstvenu kaznu zatvora od po godinu i po dana zatvora i na novcanu kaznu u iznosu od po 300.000 dinara.

Oštećeni su radi ostvarivanja svojih imovisnko-pravnih zahteva upućeni na parnicu, navodi se u presudi koja je objavljena na sajtu Apelacionog suda.

Božidar Karličić je pravosnažno oslobođen od optužbi.

U toku prvostepenog postupka Specijalni sud je potvrdio sporazume o priznanju krivice između tužilaštva i troje okrivljenih, na osnovu kojih im je izrekao osuđujuće presude.

Još u fazi istrage, pre podizanja optužnice, tužilaštvo za organizovani kriminal je zaključilo sporazum sa Ferencom Brindzom na osnovu kojeg je on priznao krivično delo i bio osuđen na dve godine i četiri meseca zatvora i novčanu kaznu u iznosu od pet miliona dinara.

Nakon podizanja optužnice još dvoje optuženih je priznalo krivicu.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

 Presuda za Hipo banku ukinuta