Ekonomija

CRNOM GOROM GAZDUJU TUĐINI: Trećina bogatstva zemlje u posedu stranaca

Autor mondo,rs Izvor Tanjug

Analiza Ministarstva finansija pokazuje da je ukupno bogatstvo Crne Gore oko 20,8 milijardi evra, od čega je u posedu stranaca oko 38 odsto.

U crnogorskom Nacrtu programu ekonomskih reformi (PER), za period 2020. do 2022. godine, navodi se da je kalkulacija i analiza Ministarstva finansija urađena na osnovu istraživanja Kredi Svis banke i knjige francuskog ekonomiste Toma Piketija "Kapital u 21. veku".

Visok udeo stranog vlasništva može da doprinese značajnom prenosu tehnologije i znanja, ali s druge strane može da bude izvor političke nestabilnosti, upozorava crnogorska vlada samu sebe u nacrtu PER-a, prenosi portal bankar.me.

Kako je objašnjeno, procenjena vrednosti bogatstva Crne Gore od 20,8 milijardi evra, što čini 4,9 odsto neto nacionalnog dohotka u 2018. godini, a u rukama stranaca nalazi skoro dva, odnosno 1,86 procentnih poena neto nacionalnog dohotka ostvarenog u jednoj godini.

Ovo je prvi put da se u javnosti pojavljuje podatak o vrednosti bogatstva Crne Gore i procentu učešća stranaca u njemu.

Univerzitetski profesor i ekonomista Milenko Popović smatra da je reč o važnom i hvale vrednom nalazu koji može poslužiti za čitav niz novih uvida relevantnih za definisanje pozicije crnogorske ekonomije i za izbor adekvatne strategije budućeg razvoja.

"Kapitalni koeficijent, odnos između procenjene vrednosti nacionalnog bogatstva i vrednosti BDP-a je na nivou od skoro pet, tačnije oko 4,9. To znači da bismo stvorili jedan evro mi moramo uvek imati na raspolaganju kapital u vrednosti od pet evra, dok je u SAD za tako nešto dovoljno imati samo 2,5 evra", naveo je Popović za "Vijesti".