Ekonomija

DEFINITIVNO: Kinezi potpisali za toplovod Obrenovac – Novi Beograd

Izvor mondo.rs Izvor beoinfo

Grad Beograd je potpisao ugovor za dugo očekivani, započinjani, odlagani... pa "zakopani" projekat izgradnje toplovoda TENT Obrenovac - Novi Beograd. Kineska Paurečajna trebalo bi da ga završi za dve godine.

Izvor: MONDO/Jelica Dojčinović

Godina 2020. biće godina realizacije velikih ekoloških projekata u Beogradu, a u prilog ovome govori i Ugovor o projektu izgradnje toplovoda Obrenovac-Novi Beograd, kazao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić nakon potpisivanja ugovora sa direktorom JKP Beogradske elektrane Radetom Bastom i predstavnikom Power Construction Corporation of Ćina (PowerChina) Jangom Boom.

Radojičić je pojasnio da je projekat veoma značajan, jer će se toplotna energija koja se dobija iz TENT-a u Obrenovcu koristiti za zagrevanje većeg dela Novog Beograda, prenosi Beoinfo.

Najvažniji aspekt jeste ekološki, ali ništa manje nije važan ni finansijski. Takođe, očekuje se i da grejanje bude kvalitetnije - rekao je Radojičić.

Eksproprijacija zemljišta je počela i očekuje se da bude završena u septembru, kada bi i trebalo da počne izgradnja

Projekat izgradnje toplodalekovoda TENT Obrenovac – toplana "Novi Beograd" vredan je 193 mil evra.

Topla voda iz termoelektrane, koja je nusprodukt proizvodnje struje, koristiće se za zagrevanje Beograda. Grad Beograd i Vlada Srbije obezbedili su kredit od 193 mil evra. Beogradske elektrane platiće 15%, a ostatak novca obezbediće Vlada Srbije.

Eksproprijacija zemljišta je počela i očekuje se da bude završena u septembru, kada bi i trebalo da počne izgradnja koja je poverena kineskoj kompaniji.

Samo na prepolovljenoj kupovini gasa za Beolektrane, grad će uštedeti oko 16 miliona evra godišnje, a procena je da će se projekat isplatiti za 12 godina.