Ekonomija

Već menjamo švajcarsku formulu? Penzije bi mogle biti premale

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će biti korigovana "švajcarska formula" za usklađivanje penzija, kako bi u narednim godinama penzionerska primanja bila veća nego što bi omogućila primena te formule.

Nije prošlo ni mesec dana primene "švajcarska formula" za obračun penzija, a već se najavljuje njena izmena.

Nova indeksacija, odnosno usklađivanje penzija, primenjuje se od 1. januara ove godine i podrazumeva da se penzije menjaju jednom godišnje i to 50 odsto s inflacijom i 50 odsto s rastom zarada.

Primenom te formule, kako je Vučić rekao na TV Prva, u vreme kad presečna plata u Srbiji bude 900 evra, koju on očekuje 2025. godine, prosečna penzija bi iznosila oko 300 evra.

Penzionerska udruženja traže da se izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju uvede vanredneo usklađivanje penzija svaki put kad one padnu ispod 50 odsto prosečne plate.

Na kraju prošle godine prosečna penzija za sve kategorije penzionera iznosila je 26.344 dinara, odnosno 223 evra, što je bilo 47,8 odsto prosečne zarade.

Fiskalni savet je i pre usvajanja "švajcarske formule" predlagao da se uvedu dodatni "amortizacioni" mehanizmi koji bi se aktivirali kada učešće penzija u bruto domaćem proizvodu (BDP) padne na manje od 10 odsto, što je evropski prosek. Tada bi se išlo na vanredno povećanje penzija od pet odsto.

Ali, isto tako, kada bi učešće penzija pravazišlo predviđeni okvir (recimo 10,5 odsto), ne bi se primenjivao deo usklađivanja penzija prema rastu BDP-a, već samo prema inflaciji.