Ekonomija

A JEL' TO KINESKI MED: Slovenci i Portugalci traže izmenu etiketa

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Evropljanima je, izgleda, dosta sumnjivog meda pa traže izmenu propisa kako bi porošači "iz prve" mogli jasno da znaju čiji i kakav med kupuju.

Slovenija i Portugal pozvale su Evropsku komisiju da uvede jasniji sistem obeležavanja porekla meda kako bi potrošačima pružili sveobuhvatnije i pouzdanije informacije, saopštilo je danas slovenačko Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i hrane.

Kako se navodi, Slovenija je u ponedeljak, na sednici Saveta za poljoprivredu i ribarstvo u Briselu predložila promenu direktive o obeležavanju meda, prenosi STA.

Sadašnja direktiva utvrđuje, rekli bismo potpuno besmislene, tri oznake za mešavine meda.

Oznake su za med iz više država članica ili takođe iz neke treće zemlje - mešavina meda iz EU, mešavina meda koji nisu iz EU i mešavina meda iz EU i zemlje koja nije iz EU.

Slovenija, potpuno ispravno, smatra da te informacije nisu nedvosmislene, pouzdane i sveobuhvatne.

Evropa je inače "kolevka" dobrog meda, ima i svoje zakonom zaštićene i registrovane pčele, ali se u poslednjim decenijama javio veliki prititisak meda iz Azije. Problem sa medom koji je naširoko pozant kao "kineski", nije ekonomski niti trgovački, već mome se reći, i zdravstveni.

Dobar deo tog meda i nije prirodan med već šećerna melasa a postoji i "med" koji, kažu srpski pčelari, "nije video pčele" odnosno potpuno je veštački, i kao takav ne samo da nije blagotvoran za organizam, već je i štetan.