Ekonomija

ISTRAŽIVANJE: Da li su zaista toliko pojeftinili stanovi u Srbiji?

Autor Georgi Mitev Šantek Izvor mondo.rs

Ovih dana sve se više priča o pojeftinjenju cena stanova u Srbiji. Mnogi govore o dramatičnom padu ali evo kako stoje brojke…

O cenama nekretnina govori se svakako s razlogom, jer vanredno stanje i epidemija korona virusa utiču na sve delove društva, ekonomiju a time i na ovo tržište.

Iako su cene nekretnina u Srbiji iz godine u godinu beležile rast, i sva predviđanja su bila da će se taj trend nastaviti i u 2020, ipak je vanredno stanje uticalo na to da rast cena, barem privremeno, a možda i dugoročnije, stane.

Stanem ali ne i drastično padne, kako se to ovih dana u javnosti špekuliše. Sajt za oglašavanje nekretnina 4zida.rs sproveo je istraživanje tržišta nekretnina i analizu svojih oglasa širom Srbije, njih preko 68.000, koji se odnose na starogradnju.

Analiza pokazuje da je, od početka vanrednog stanja pa do sad, cena spuštena u samo malo više od 1% od ukupnog broja oglasa starogradnje na ovom sajtu, odnosno u 718 oglasa. Od ovog broja oglasa, polovina se odnosi na prodaju, a druga polovina na izdavanje.

Prosečan pad cena, koji je zabeležen na 4zida.rs u oglašenim nekretninama na nivou cele Srbije, iznosio je 6%.

Kada posmatramo pojedinačne brojke, vidimo da su u većoj meri snižene cene nekretnina koje se izdaju (prosečno sniženje od 9%), od onih koje se prodaju (sniženje od 3%).

PROMENE CENA OČEKUJU I AGENTI ZA NEKRETNINE

Čak 170 agenata za nekretnine koji su učestvovali u anketi sajta 4zida.rs jednoglasni su u oceni da se promene na tržištu nekretnina već osete, iako u maloj meri, ali da će cene mnogo više padati u budućnosti. Skoro 70% agencija očekuje da će cene nekretnina koje su na prodaju - padati ili već padaju. Vrlo slična situacija je i sa cenama izdavanja, s tim da agencije primećuju kako je pad cena izdavanja u većoj meri već počeo, što se kod prodaje nekretnina tek očekuje.Agenti smatraju da će tržište izdavanja malo bolje proći ovu krizu i da će se brže oporaviti, u odnosu na prodaju nekretnina.

Najveću promenu u ceni, bilo za prodaju ili izdavanje, zabeležile su nekretnine manje kvadrature, do 50m2, gde su cene snižene za oko 7%. Za nekretnine preko 50m2 promena cene je iznosila -5%.

U Beogradu, najćešće promene cena su zabeležene u oglasima za stanove u blokovima na Novom Beogradu, a najveći pad cena za izdavanje je na Lionu (Zvezdara), gde je u pojedinim slučajevima mesečna kirija sada niža i do 50%.

Kada posmatramo prodaju i izdavanje u Novom Sadu, najveći pad u procentima, zabeležile su nekretnine u Centru i na Bulevaru oslobođenja. A najčešće su cene menjane u oglasima za izdavanje na Grbavici, kao i u prodajnim oglasima za Detelinaru.

TRŽIŠTE TEK OČEKUJU VEĆE PROMENE CENA

Iako se promena u ceni za sada desila tek na 1% od ukupnog broja oglašenih nekretnina u starogradnji, ovo ne znači da cene nekretnina neće u većoj meri padati u bliskoj budućnosti.

"Pre bismo mogli reći da je ovo tek pokazatelj promena na tržištu, koje će svakako uslediti, s obzirom na to da je trenutno tržište u zastoju, a da će se pravi odnos potražnje i ponude videti tek kad se ono vrati u normalne tokove, kao i nakon što se budu videle dugoročnije ekonomske posledice vanrednog stanja na privredu i stanovništvo. Smanjenje cena u budućnosti očekuju svi učesnici tržišta nekretnina koje smo anketirali, od agencija i investitora, preko kupaca i zakupaca, do vlasnika nekretnina" kaže za MONDO, Jasmina Gavrilov Dražić, PR menadžer 4zida.rs.

A zašto je cena pala "samo" nekih pet, šest procenata, a ne u desecima kako se neki (potencijalni kupci) nadaju jednostavna je. Neketnine su u Srbiji prilično neelastično tržište, i veoma sporo reaguje na (ionako privremenu) promenu uslova. Onaj ko prodaje stan obično ne žuri i svakako neće sada, u vreme epidemije oglasiti nekretniunu i dati je budzašto.

Druga stvar je da je i ceo biznis stao iz objektivnh razloga. Državne institucije kao što su katastri i opštine su praktičlno stali sa radom. Ne rade ni agenicje za nekretnine jer prodavci ne žele da obilaze ili pokazuju nekretnine uživo, brinući se za svoje zdravlje, a kupci ne žele da troše novac dok je ekonomska situacija nestabilna.

To za MONDO potvrđuje i Kaća Lazarević, vlasnik istoimene avencije za promet nekretnina. Ona kaže da i procene vrednosti stanova za kredite u bankama funkcionišu "daljinski", a da će se revizije uradi čim bude moguće.

"Problem je i Katastrar koji je fizički zatvorio vrata u ovoj situaciji a dobili su tolike pare da se digitalizuju i sve bi trebalo da normalno rade onlajn. E-šalter u Republičkom geodetskom zavodu radi za advokate i notare, koji pak u ovoj situaciji rade samo neodložne poslove što nekretnine nisu, a sada će pristup dobiti i banke ali ne agencije za nekretnine", kaže gospođa Lazarević.

Tržište je aktivno u smislu da ljudi i dalje aktivno gledaju oglase na internetu, biraju šta im je zanimljivo, a šta nije, ponekad i pozovu prodavce da se raspitaju za detalje, ali odlučivanje o kupovini i sama transakcija se za sada uglavnom ostavljaju za bolje dane. A tada će i cena verovatno biti druga.

Samim tim, možemo očekivati da će veće smanjene cena, a pogotovo u slučaju prodaje, uslediti tek u daljem periodu.

CENE IZDAVANJA NAJVIŠE PALE U SUBOTICI, NAJMANJE U NIŠU

Analiza je rađena i za pojedinačne gradove – Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac i Suboticu.

Zanimljivo je da su, što se tiče izdavanja nekretnina, najviše pale cene u manjim gradovima. Tako je najveći pad zabeležila Subotica gde je izdavanje nekretnina pojeftinilo u proseku za 20%.

Nakon Subotice dolazi Kragujevac sa smanjenjem mesečne kirije od 18%, a nakon njega Novi Sad gde su cene izdavanja pale za 13%. Najmanji pad cena izdavanja zabeležio je Niš gde su tražene kirije snižene za 6%, a nakon njega Beograd sa oko 8,5%.

Zanimljivo, na nivou ostalih gradova Srbije gotovo da nije ni bilo pada cena izdavanja, barem ne za sada.

MANJI PAD PRODAJNIH CENA

Kada govorimo o prodaji, zabeležen je manji pad cena nego kod izdavanja. Najmanje su pale cene u Novom Sadu, gde su stanovi sniženi u proseku samo za 0,5%.

Stanovi u Beogradu su pojeftinili 3,5%, a u Nišu i Kragujevcu za 4%.

Neznatno veći pad desio se u Subotici gde su stanovi pojeftinili za skoro 5%. U ostalim gradovima Srbije, pad prodajnih cena stanova je u proseku bio 5%, a kuća 7%.

Zanimljivo je da su u većim gradovima cene kuća čak skočile, pa su tako kuće za prodaju u Novom Sadu poskupele za 3%. Cene kuća za prodaju u Beogradu sada su više za 1%, a kod kuća za izdavanje čak 6%.