Ekonomija

NA RAD NA POSAO: Italija ulazi u "Fazu 1 i po"

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Dobra vest za srpske privrednike koji rade s Italijanima. Tamošnja vlada je objavila prve mere ublažavanja zabrana koje su na snazi zbog epidemije korona virusa. Početak takozvane "Faze 2", planiran je za 4 maj ali neće to biti potpuni prestanak blokade.

Zbog delimičnog dizanja "rampe" italijanski mediji drugi period pandemije krstili su "faza jedan i po", jer će za sedam dana samo neke proizvodne grane obnoviti proizvodnju, a lična slobode kretanja i dalje će biti ograničena.

"Ne možemo čuvati ljude zatvorene u kući zauvek", rekao je premijer Đuzepe Konte, i ponovio da "otvaranje" neće značiti slobodu za sve.

Naučno-tehnićki odbor Vlade je predlagao da se otvaranje odgodi, budući da je epidemiološka situacija još ozbiljna, ali premijer Konte je dao prednost političko-ekonomskoj proceni o neodrživosti daljeg zatvaranja proizvodnih aktivnosti.

To je posebno dobra vest za one srpske firme koje prodaju svoje proizvode u Italiju ili od njih nešto kupuju. Italija je drugi po veličini  spoljnotrgovinski partner Srbije.

Prema vestima iz sindikalnih krugova stručnjaci bi želeli da se sa otvaranjem poćne kada indeks zaraze bude nula, to jest nema niti jedan novozaraženi u danu, a to bi značilo ćekanje nekoliko sedmica.

Italija je odlučila, poput Nemačke koja je srpski inostani partner broj jedan, da krene u oporavak s mogućnošću da se odmah reaguje i ograniči pojava novih žarišta zaraze.

Na posao se vraća oko 2,5 miliona radnika. Prodavnice odeće će početi da se otvaraju 11 maja, a barovi i restorani 18. maja.

Svi će morati i dalje da poptoju meru socijalnog distanciranja i ostaje na snazi obaveza nošenja zaštitnih maski i rukavica. Iz nekih regija javljaju da će to biti problem, jer još nedostaje zaštitnih rukavica i maski.

Ista mera vazi i za sve ostale građane, od 4.maja Italijani će moći da izađu iz kuće, da se slobodno kreću po gradu i na teritoriji regiona gde žive, ali ostaje na snazi zabrana kretanja i putovanja između dve provincije.

Ukupan broj zaraženih u Italiji, dva meseca nakon početka epidemije u toj zemlji je 187.327 osoba, broj umrlih je premašio 25 hiljada.