• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EVROPA NUDILA, SRBIJA ODBILA: EK dodelila tri milijarde evra pomoći regionu

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Evropska komisija je danas usvojila predlog paketa za makrofinansijsku pomoć od tri milijarde evra za države u procesu proširenja EU, kako bi im se pomoglo da ograniče posledice krize zbog pandemije korona virusa. Srbija izostala jedina iz regiona.

Kako je Radiju Slobodna Evropa rečeno u Evropskoj komisiji, Srbija je, od inače redovne, izuzeta jer nije videla potrebu da se obrati Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) za finansijsku podršku.

Jedan od kriterijuma za učešće zemalja u ovom paketu bio je da li su one tražili od MMF-a hitnu pomoć za likvidnost, kao što bi bio primer Instrumenta za brzo finansiranje."Službe Evropske komisije su predočile Srbiji mogućnost pomoći od MMF-a u kontekstu spremnog instrumenta za brzo finansiranje. Vlasti Srbije u ovom trenutku ne vide potrebu za spoljnom finansijskom pomoći i odlučile su da se ne obraćate MMF-u za finansijsku podršku", izjavio je za RSE jedan od zvaničnika pres službe EK.

Možda će vas zanimati

Danas usvojenim paketom makrofinansijske pomoći od tri milijarde evra obuhvaćene su Albanija (80 miliona€), Bosna i Hercegovina (250 miliona€), Kosovo koje se vodi zasebno (100 miliona€), Crna Gora (60 miliona€) i Severna Makedonija (160 miliona€).

"Ovo predstavlja važan dokaz solidarnosti EU sa tim zemljama usred krize bez presedana", saopšteno je iz Brisela.

MALI: NI NE TREBA DA NAS BUDE NA LISTI

"Nas nema na listi zbog toga što nam ova pomoć ne treba. Naše javne finansije su zdrave i stabilne i, kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić već rekao, nama toliko velike pozajmice, pogotovo kratkoročne, nisu potrebne, niti od EU, niti od MMF-a", prokomentariiosao je Mali saopštenje EK..

Evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni je istakao da se "evropska solidarnost ne sme da se zaustavi na granicama Unije".

"Zato što u ovoj globalnoj krizi stojimo ili propadamo zajedno. Evropska komisija danas je preduzela odlučujući korak da pomogne 10 naših suseda u borbi protiv korona virusa", istakao je komesar Đentiloni i pozvao Evropski parlament i Evropski savet da "brzo prihvate ovaj važan paket".

Ova sredstva će, kako se dodaje u saopštenju EK, biti na raspolaganju tokom 12 meseci u obliku kredita po veoma povoljnim uslovima kako bi se pomoglo ovim zemljama da pokriju njihove trenutne, hitne potrebe za finansiranjem.

Taj predlog treba da odobre Evropski parlament i Evropski savet. Nakon usvajanja, Evropska komisija izražava spremnost da prvu ratu isplati što je brže moguće, a druga rata bi mogla biti isplaćena u četvrtom tromesečju 2020. godine ili u prvoj polovini 2021. godine, "pod uslovom da se mere politike vezane uz nju sprovode pravovremeno".

Ministar finansija Srbije, Siniša Mali, nedavno je izjavio da Srbije neće tražiti novac od MMF, jer dobro stoji sa finasijama a za paket ekonomske pomoći svojoj privredi može da se povoljnije zaduži kod ECB i na tržištu.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 44

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

idimi dodjimi

milo ima sansu da omasti brkove.neceke milo nista samo napred i na prvu loptu

milos

Onaj ko se zamjeri MMFu, pada na izborima.

Вук са Дрине

Занимљиво да БИХ опет добија највише. Бунар без дна у који се годинама узалуд сипа!

special image