Ekonomija

Na prinudnom odmoru u Srbiji 125.000 radnika, 1.600 firmi obustavilo rad

Izvor mondo.rs Izvor Blic

U Srbiji je zbog aktuelne krize na prinudni odmor otišlo oko 125.000 radnika, pokazuju podaci Privredne komore Srbije, a sada se oko 20.000 njih vratilo na posao.

Takođe, oko 1.600 kompanija moralo je da obustavi proizvodnju ili da je značajno smanji. Oko 950 preduzeća je od uvođenja vanrednog stanja otišlo u blokadu. Poslednjih dana ekonomija u Srbiji lagano se odmrzava, pojedini sektori počinju da rade, pa se i ovakva statistička slika lagano menja.

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović ocenio je da se dobar deo privrede u ovom trenutku nalazi u hibernaciji.

Možda će vas zanimati

 “Drugim rečima, kao posledica pandemije mnoga preduzeća su bila prinuđena ili da dramatično smanje svoju aktivnost ili da je potpuno prekinu. Veliki broj preduzeća organizovao je rad od kuće i na taj način uspeo da koliko-toliko nadomesti problem koji danas postoji, a to je slobodno kretanje ljudi”, rekao je Vlahović za "Blic" i dodao da lagani oporavak privrede Srbija može očekivati u poslednjem kvartalu ove godine.

Iskustva pokazuju da su prvi na udaru bili zaposleni na određeno vreme, kao i radnici angažovani preko agencija za zapošljavanje, te sezonci, zaposleni po ugovoru i na povremeno privremenim poslovima. Poslodavcima je teško da se izbore sa novonastalim okolnostima jer je činjenica da kada stane tražnja staje i proizvodnja, a tada staje i potreba za ljudima.

U ovakvoj situaciji vlasnici preduzeća se trude da na različite načine zadrže kvalifikovane radnike.

"Otkaza je svakim danom sve više. Prvi na udaru su radnici zaposleni preko agencija za zapošljavanje, zatim oni koji su radili na određeno vreme ili radnici u nekim manjim prodavnicama koje su se brzo zatvorile zbog pada tražnje”, rekao je za "Blic Biznis" Dragoljub Rajić, konsultant iz Mreže za poslovnu podršku.

On navodi da su otkazi prisutni u različitim sektorima, a smatra da će otpuštanja biti i u srednjim i velikim preduzećima, i to zbog sve većeg pada tražnje na globalnom tržištu.

Mere podrške privrede sa odlaganjem poreskih obaveza i direktnim davanjem minimalca automatski su pokrile oko 300.000 privrednih subjekata, a prijavilo se još oko 170.000 privrednika. Kako su rekli iz PKS, očekuje se da pravo po ovoj meri može iskoristiti još oko 135.000 privrednika.

Takođe, za Program finansijske podrške za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva Fondu za razvoj se do sada prijavilo 54 privrednih subjekata, a više od 300 privrednika se interesovalo za kredit, rekao je juče za "Blic" državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović

Broj prijava koje su firme u Srbiji podnele za korišćenje državne pomoći pokazuje dve stvari - jednu da je podrška danas potrebna gotovo svakom privredniku i drugu da je država merama ciljala tamo gde "najviše boli". Najnoviji podaci govore da se za deset dana na listi za pomoć našlo više od 500.000 malih i velikih privrednika.