KAD METAR ZNAČI "ŽIVOT": U Zemlji piva preti bankrot pabovima

Oko 50.000 radnih mesta u Irskoj direktno je vezano za pabove, centar društvenog života zemlje, a ovi će morati da ostanu zatvoreni najmanje do kraja jula zbog pandemije korona virusa.

Vlasnici najpoznatijih pabova u Dablinu, Ronan Linč i Hju Hurikejn, rekli su za DW da su Labud (The Swan) i Veprova glava (The Boar's Head) kao i preostalih 7.200 pabova u Irskoj zatvoreni već dva i po meseca.

"Mi smo bili prva mesta koja su prestala da rade sopstvenom voljom kad je ovo počelo i bićemo poslednji koji ćemo ponovo početi", kaže Hurikejn.

Labud je gostionica u srcu Dablina još od 1660. godine. Porodica Linč ga je preuzela 1937. i Ronanu je još čudno kad uđe u svoj pab.

"Obično je sve prepuno kad uđem. Uvek gužva, od 11 prepodne do kasno uveče. A sad ste tu sam-samcat. Suludo. Čudna vremena da se bude vlasnik paba".

SKUPO ĐUBRE

Ugostitelji imaju još jedan problem: šta da učine s pivom koje su uskladištili, ali nisu stigli da prodaju. I Hju i Ronan su zatvorili vrata vikend pred Svetog Patrika, 17. marta, glavne irske proslave tokom koje se u pabovima popije reka piva. Deset sedmica kasnije silne bačve piva čekaju da ih pokupe pivnice. Sudbina tog piva je tužna: najvećim delom će završiti kao napoj za životinje ili đubrivo. Jer tu su i smernice EU koje nalažu da se reciklira što više otpada bilo koje vrste. Kako nemački stručnjak za pivo Mark Oliver Hunholc, pivo u zatvorenim bačvama može da stoji barem tri, možda i do devet meseci – u frižideru. Ali mnogi pabovi su ih isključili kako još ne bi plaćali i struju. U Velikoj Britaniji je tako propalo oko 40 miliona litara piva, u SAD još daleko više. Samo pivara Ginis je ostala sa oko 250 hiljada bačvi svog inače veoma traženog piva. Na sreću po gostioničare kao što su Hju i Ronan, mnogi kupuju točeno pivo komisiono tako da na kraju plate samo ono što prodaju.

Ronan trenutno predsedava Udruženjem licenciranih gostioničara i kaže da pokušavaju da isposluju kod vlasti da gosti moraju biti udaljeni jedan metar jedan od drugog, a ne dva metra.

"Jedan metar nam daje šansu da preživimo. Ali čak i tako, pravila će značiti da će pabovi biti imati tek 30 ili 40 odsto gostiju koje bi inače imali."

Hju objašnjava da bi se i tako posao jedva isplatio posao.

"Ako važi pravilo o odstojanju, moram da stojim na vratima, jednog čoveka da stavim za šank, moju žena da služi goste, nekog za šank gornjem spratu i nekog u kuhinju. To znači da ću imati pet ljudi koji primaju platu, ali samo 35 gostiju koje smem da primim u pab."

Gostioničari se slažu da bi takva pravila mogla da oteraju pabove u bankrot, čak i one koji prežive pauzu od pet meseci.

"Tu će biti još mnogo žrtava", kaže Hju.

Posebno se boji za sudbinu pabova koji ne žive od lokalnih gostiju, nego zavise od turista. U nekim pabovima turisti čine i do 90 odsto gostiju.

"Pabovi u ovoj zemlji donose 2,4 milijarde evra u blagajnu Irske, i tu se radi o 50.000 radnih mesta ili čak više. Ali moramo da radimo na pravilima koja će ljudima dati osećaj sigurnosti kad opet dođu u pab", kaže Ronan.“

Broj bolesnih od korona virusa u Irskoj dosad se približio 25.000, a umrlo je više od 1.600 ljudi, podaci su sajta Worldmeters.