Ekonomija

HRVATI OČAJNI: Velika nemačka mlekara "beži" u Srbiju

Autor Georgi Mitev Šantek

Poznati nemački proizvođač mlečnih proizvoda Megle "beži" iz Hrvatske. Fabrika u Osijeku biće ugašena, a proizvodnja se seli u Bihać (BiH) i Kragujevac (Srbija).

Izvor: Mondo/Georgi Mitev Šantek

"Razlozi su veoma jednostavni - jeftiniji način poslovanja i možda jednostavniji način funkcionisanja. U ovom trenutku te informacije nemam, ali pretpostavljam, s obzirom na to da se proizvodnja seli u te dve zemlje, da je to to", rekao je osječko-baranjski župan, Ivan Anušić.

Anušić je naveo da traju pregovori s drugim firmama kako da se spase radna mesta i prerada mleka u Osijeku, prenosi regionalni portal Seebiz.eu.

Možda će vas zanimati

Megle Hrvatska saopštila je da će do kraja godine ugasiti proizvodnju u Osijeku, pri čemu će otkaz dobiti oko 160 radnika.

U saopštenju kompanije Megle navedeno je da je odluka o restrukturiranju poslovanja u Hrvatskoj i gašenju proizvodnje u Osijeku do kraja godine doneta zbog dugogodišnjih poslovnih izazova i niza kriza koje su imale negativan uticaj na poslovanje, od krize aflatoksina (2013), preko krize Agrokora (2018/19), do najnovije koronakrize (2020).

U saopštenju se navodi da Megle grupa sa sedištem u Nemačkoj sprovodi proces optimizacije celokupnog poslovanja, s ciljem postavljanja dugoročno održivih modela poslovanja na svim tržištima.

Dodaje se da će Megle u skladu sa odlukom o gašenju proizvodnje raskinuti saradnju sa svojim kooperantima i dobavljačima sirovina u Hrvatskoj i najavljuje da će sve svoje ugovorne obaveze prema njima kao i do sada pravovremeno i u celosti ispuniti.

Iz kompanije podsećaju da je u proizvodnju i poslovanje u Hrvatskoj Megle grupa u poslednjih 15 godina uložila više od 130 miliona kuna (17 miliona evra) Megle u Hrvatskoj posluje od 1996. godine.

Hrvati su zatečeni i besni jer je Meggle Hrvatska preuzela poznatu osječku mlekarsku industriju IPK MIA, s tradicijom od 1949. godine, a sada su u opasnosti da se ugasi proizvodnja mleka na istoku Hrvatske.

Po podacima Ministarstva poljoprivrede, radi se o 340 mlečnih farmi s ukupnom proizvodnjom od oko 26 miliona kilograma mleka, odnosno oko 6% ukupne količine mleka koja se godišnje isporučuje u hrvatske mlekare, piše "Slobodna Dalmacija".

Ono što je rastužilo Osiječane, možda će biti dobro za Kragujevčane, kako zaposlene u Meggle Srbija tako i njihovih 2.500 kooperanata na farmama. U Srbiji je nemačka mlekara kupila Mlekaru Mladost 2011. godine (privatizovala ju je kompanija Silbo 2004.), i tamo danas radi 104 radnika koji dnevno proizvode 100 tona mleka.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.