Ovih dana počela je berba “zelenog zlata” - krastavaca kornišona u mnogim opštinama Srbije, prenosi portal Agroklub.
Jedno od mesta usmereno ka proizvodnji ovog povrća su Gospođinci u opštini Žabalj. No, teško da ćete gospođinačke kornišone probati, jer sve što se nabere u toku sezone ode na trpeze EU. Čak 50 hektara plodova završiće direktno na preradi u fabrikama Nemačke, Austije i ostalih zemalja Evrope.
Kraj avgusta sam je početak sezone branja koja će trajati sve to kraja sledećeg meseca. Kada branje bude završeno, vlasnici će tačno znati koliko je težak ove godine bio rod po hektaru, a prosek je čak oko 100 tona.
Međutim, nagađanja već postoje, budući da je sezona bila plodonosna, tako da već sada i otkupljivači i povrtari trljaju ruke. Otkupna cena na veliko kreće se od 20 pa čak i do 100 dinara za kilogram.
Prosečan prinos kornišona po hektaru treba da bude oko 100 tona, mada pošto je berba tek krenula i potrajaće sve do kraja septembra, tek onda će se tačno znati koliko je bio težak ovogodišnji rod. Otkupnom cenom na veliko, kažu otkupljivači, povrtari su zadovoljni - od 20 dinara do blizu 100 dinara za kilogram.
Razlika u ceni varira u odnosu na to koje klase su ubrani kornišoni. Njihovo sortiranje ide odmah po dolasku sa njiva, odakle se stavljaju u hladnjaču i čuvaju sve do krajnjih kupaca.
Kooperativna proizvodnja kornišona na 10 ari može da donese "čistu" zaradu od 2.000 do 3.000 evra. Ako uzmemo u obzir ovogodišnje cene i ukupnu površinu od 50 hektara koji se u Gospođincima nalaze pod ovom biljkom, povrtari u ovom bačkom selu zaradiće milion do milion i po evra samo od otkupa. Cena na pijacama uvek je bar za neki dinar viša od otkupne, i dodatan prihod na već solidan budžet.
Kornišoni inače važe za jeftinije i lakše povrtarske biljke za uzgoj. Mogu se gajiti na zatvorenom i otvorenom, zahtevaju vrlo malo novčanog ulaganja i jedina briga portara je pravilno navodnjavanje, jer od toga će zavisiti i kvalitet ploda. Biljke zahtevaju malo lakše zemljište i dosta vode, ali najbitnije za kvalitet samo g ploda je da toplu biljku nikako ne smete zalivati hladnom vodom. U tome zapravo leži sav trik kako da vam kornišon ne bude gorak.
Prva, najprofitabilnija, klasa je ona u kojoj su krastavčići dugački 6 centimetara. Zato je obrati ih u to vreme veoma važno, jer nikako ne smeju da prerastu tu dužinu.
Dosta važno znati i računati na to je i da kornišoni zahtevaju dosta vrednih berača, ali i činjenica da se na kraju sezone sav rad i trud oko njih debelo isplati.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.