Ekonomija

ČESI NAGRNULI S PARAMA U BELU CRKVU: Bohemija gradi fabriku od 14 miliona evra

Autor Georgi Mitev Šantek

Češka kompanija IMG Bohemija (Bohemia), koja se bavi proizvodnjom plastičnih komponenata za automobilsku industriju, uložiće između 10 i 14 miliona evra i zaposliti više od 200 ljudi u Beloj Crkvi.

Predstavnici češke kompanije ovih dana su postigli dogovor o uslovima za novu češku grinfild investiciju u opštini Bela Crkva, prenosi RTV Pančevo.

Nakon nedavnog potpisivanja ugovora o investicionom projektu firme Spel Manufakturing ovo je dolazak drugog po redu češkog investitora u novoizgrađenoj industrijskoj zoni grada Bela Crkva, gde inače živi veliki broj pripadnika češke nacionalne manjine.

Tokom sastanka predstavnika Bohemije sa čelnicima Opštine, češka firma je dogovorila plan ulaganja u vrednosti do 14 miliona evra, kojima je obuhvaćena izgradnja proizvodnog pogona na zemljištu površine dva hektara i fazno zapošljavanje 200 radnika.

Češki investitor planira i obuku budućih srpskih radnika u matičnoj fabrici u Češkoj.

Dve nove grinfild investicije čeških firmi pružaju jedinstvenu mogućnost za više od 270 novih radnih mesta za stanovnike Opštine Bela Crkva, što će značajno doprineti boljim životnim uslovima i životnom standardu u nerazvijenom Južnobanatskom okrugu.

Prema pisanju medija, "češki predsednik Miloš Zeman izrazio je podršku izgradnji pogona kompanije IMG Bohemia s.r.o. tokom ličnog susreta sa predsednikom Aleksandrom Vučićem prilikom zvanične posete Srbiji u septembru 2019. godine".

Ambasada Republike Češke u Beogradu je aktivno učestvovala u ovom investicionom projektu i de facto bila inicijator ideje da češka investicija bude realizovana upravo u industrijskoj zoni Bela Crkva.

Takođe, ambasador Tomaš Kuhta o ovoj uspešnoj akviziciji navodi da predstavlja odličan primer konkretnog doprinosa Ambasade Republike Češke u Beogradu boljem životu Čeha u srpskom pograničnom području, što je jedan od ciljeva strategije češke diplomatske misije u Srbiji, u okviru koje su takođe realizovani projekti razvojne saradnje, kao i veoma intenzivna partnerska saradnja.

(MONDO/RTV Pančevo)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.