a gde vi radite?

KO ĆE NAJVIŠE ZARAĐIVATI U 2021. GODINI? Ne treba znanje kompjutera, ni fakultet, a plata je po nekoliko HILJADA EVRA

Autor Marija Ivetić

Prema sektorima delatnosti, zbog pandemije koronavirusa najveće gubitke u 2020. godini osetili su turizam i ugostiteljstvo, pre svega hotelijeri i turističke agencije.

Izvor: MONDO/Lana Stošić/Stefan Stojanović/Kurir/Zorana Jevtić/ATA Images/Antonio Ahel

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, saopštenih krajem decembra prošle godine, prosečna neto plata u Srbiji u oktobru 2020. godine iznosila je 60.109 dinara, dok je prosečna plata sa porezima i doprinosima iznosila 83.106 dinara. U poređenju sa istim mesecom prethodne godine, prosečne bruto i neto zarade za oktobar 2020. godine nominalno su veće za 9,2 odsto, a realno za 7,3 odsto.

Nažalost, skok plata nije se osetio u svim sektorima, a gubici koje je domaći turizam krenuo da beleži u martu mesecu, preneće se i na godinu u koju smo zakoračili.

Virus čak i sada po dolasku vakcina neće nestati, pojedine mere sigurno će ostati na snazi, kako kod nas tako i u celom svetu, pa su sva očekivanja da će i zaposleni u ugostiteljstvu biti na gubitku.

Ovaj sektor trpi veliki udar zbog skraćenog radnog vremena poslednjih meseci, ali i zbog toga što su kafići i restorani okarakterisani kao leglo zaraze. Međutim, korona nije jedini neprijatelj ugostitelja, već primat koji tehnologija preuzima u čitavom svetu i sve više počinje da služi kao zamena za čoveka iz razloga što je sa napredovanjem postala mnogo efektivnija i efikasnija u poslovnoj komunikaciji, a prevashodno dovodi i do smanjenja troškova.

Zanimanja koja "nestaju"

Neka od zanimanja polako izlaze iz naše svakodnevnice i postaju deo istorije. Gotovo je izvesno da će u narednim godinama doći do ukidanja mnogih radnih mesta jer je društvo odavno ušlo u informatičku eru, centralna vrednost postala je informacija, a svi "nepotrebni" procesi prepuštaju se računarskim programima. 

"U narednih deset godina preko 10 miliona zanimanja će sasvim sigurno nestati. Polako će nestajati uslužne delatnosti, prvo na svetskom tržištu, a onda će promena doći i do nas. Veštačka inteligencija izbaciće ih sa tržišta, sve će se preseliti "online" i nastaće jedna potpuno nova civilizacija", kaže za Mondo ekonomista Branko Dragaš koji ističe da su dva sektora - uslužne delatnosti i turizam osetili velike gubitke i neće se dugo oporaviti.

"U Španiji je zatvoreno 80 odsto lokala, u Americi 75 odsto, u pitanju su veliki padovi", kaže ekonomista za Mondo.

Osim što opada tražnja za ugostiteljima, u našoj zemlji i najmanje plateimaju oni koji rade u sektoru smeštaja i ishrane, pokazuju raniji podaci Republičkog zavoda za statistiku.

S druge strane, sektori informisanja, komunikacija, građevinarstva i poljoprivrede, očekuje se da se u proseku mogu oporaviti brže od drugih i u narednoj godini nadoknaditi poslovne gubitke ukoliko su ih zabeležili.

Međutim, ima i sektora koji beleže konstantan rast zarada, a za obavljanje nekih od najtraženijih i najplaćenijih poslova nije potrebno visoko obrazovanje, znanje jezika niti kompjutera.

U kojim sektorima će doći do povećanja zarada?

1. Zanatlije

U Srbiji nedostaje oko 30.000 zanatlija različitih profila, pokazuje jedna računica Građevinske komore Srbije, stoga je teško nadomestiti deficit ovog kadra, a kao logično nameće se rešenje u vidu većih zarada.

Skoro da ne postoji osoba koja je izučila neki od zanata, a da je bez posla. Ti poslovi takođe podrazumevaju rad u teškim uslovima, ali nose i visoku dozu odgovornost, što su okolnosti koje takođe zahtevaju višu zaradu.

Dragaš kaže za MONDO da su električar, varilac i vodoinstalater trenutno najtraženija zanimanja u Srbiji, kao i da su generalno svi zanati traženi jer je mnogo zanatlija otišlo na rad u inostranstvo.

"Zanatlije će imati ogromne plate između 3.000 i 5.000 evra i to se odnosi na sve one koji hoće profesionalno da se bave zanatom. Varioci već sad imaju između 5.000 i 10.000 evra, dok auto-mehaničari zarađuju oko 2.000 evra. Električari, moleri, keramičari, vodoinstalateri moraće 6 meseci ranije da se rezervišu", smatra naš sagovornik.

2. IT sektor

Prema oglasima koji se mogu pronaći na sajtovima za zapošljavanje, Java i .NET najfrekventnije su korišćeni Back End programski jezici za koje se traže stručnjaci, a Node.js i Python su približno zastupljeni.

Često se traže iskusni DevOps inženjeri, kao i QA Automation inženjeri. Programski jezici/tehnologije koje se izdvajaju su Java, C#/.Net, PHP, JavaScript/TypeScript (React, Angular, Node). Pored pozicija u razvoju, aktuelne su pozicije QA inženjera za automatsko testiranje. Zatim, pozicije DevOps i Cloud inženjera.

"U 2021. godini se očekuje dalji rast IT sektora, svega što je vezano za istraživanje i veštačku inteligenciju, uopšteno sve što racionalizira proizvodnju će imati ogroman rast", predviđa ekonomista.

Prosečna plata u ovom sektoru je daleko iznad proseka, a osim odgovornosti prema klijentima, ne podrazumeva nikakav fizički napor i ne zavisi od vremenskih uslova. Možemo slobodno da kažemo da su oni koji imaju znanje iz ove oblasti u velikoj prednosti, a osim toga, visoko obrazovanje nije nužan uslov da biste radili posao programera.

(Mondo)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.