Ekonomija

STIŽE NOVA POMOĆ DRŽAVE! Vlada odobrila dodatne pare, prijava će trajati 15 dana - evo ko će moći da konkuriše

Autor Tamara Jovanović

Bespovratna sredstva za sve koji su pretrpeli velike poslovne gubitke tokom pandemije.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Juče je Vlada Srbije predložila da se vlasnicima klubovima i noćnim barovima, koji su najviše pretrpeli tokom pandemije koronavirusa, pomogne isplatom bespovratnih sredstava.

Na održanoj sednici je usvojena Odredba o podršci radu klubova i barova, a sama visina pomoći biće naknadno utvrđena. Ovaj potez deo je podrške svima koji su pretrpeli velike gubitne, a u ovoj delatnosti u poteklih godinu dana zabeležen je pad prometa koji je veći od 70 odsto.

Za novu pomoć države moći da će da se prijave svi zainteresovani, i to nakon javnog poziva. Prijave će biti moguće na zvaničnoj internet prezentaciji Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, www.mtt.gov.rs, a rok za podnošenje zahteva biće 15 dana od dana njegove objave.

"S obzirom na to da noćni klubovi i barovi nemaju jedinstvenu šifru delatnosti, dogovoreno je da se do sledećeg sastanka izradi predlog po kome bi noćni klubovi i barovi na pravedan i jedinstven način mogli biti identifikovani", navedeno je u saopštenju.

U NOB su više puta isticali da su jedna od najugroženijih grana,i da im treba značajna pomoć kako bi izgurali težak period, koji je za njih počeo sa početkom korone. Više puta su naglašavali i da njihovo zatvaranje lančano povlači i druge posledice, i da neće samo ugostitelji ostati bez posla, već i barmeni, kuvari, konobari i dobar deo domaćih proizvođača pića (destilerije, vinski podrumi) i namirnica, ali i distributera, uvoznika.

(MONDO)

Tagovi