• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠVAJCARSKA POVLAČI SERIJU FRANAKA: Uskoro bez zamene u menjačnici - rešena dilema i oko novčanice od 500 evra!

Autor Tamara Jovanović

Zamena ovih novčanica, nakon što prestanu da budu zakonsko sredstvo plaćanja, biće moguća bez vremenskog ograničenja na šalterima Nacionalne banke Švajcarske u Bernu i Cirihu ili putem slanja poštom toj banci.

Nacionalna banka Švajcarske najavila je na svom zvaničnom sajtu da će u prvoj polovini 2021. povući iz opticaja novčanice osme serije franka.

One su puštene u opticaj u periodu od 1995. do 1998. godine, a tačan datum povlačenja ovih banknota biće najavljen dva meseca ranije.

Tim povodom oglasila se i Narodna banka Srbije koja je građanima preporučila da novčanice osme serije švajcarskog franka polože kod banaka na deviznu štednju, prodaju ih za dinare, konvertuju u neku drugu valutu ili zamene za opticajne novčanice franka devete serije koja je puštena u periodu od 2016. do 2019. godine.

Možda će vas zanimati

NBS savetuje da se to uradi što pre, jer će banke i ovlašćeni menjači prestati sa otkupom "švajcaraca" osme serije i pre nego što oni zaista postanu vanopticajni.

Kako je saopšteno iz centralne banke, ovlašćeni menjači i poslovne banke postupaju na ovaj način jer je i njima potrebno vreme da izvrše prodaju novčanica koje postaju vanopticajne inostranim bankama.

Zamena ovih novčanica, nakon što prestanu da budu zakonsko sredstvo plaćanja, biće moguća bez vremenskog ograničenja na šalterima Nacionalne banke Švajcarske u Bernu i Cirihu ili putem slanja poštom toj banci.

Iz NBS napominju da se kod Nacionalne banke Švajcarske na isti način može zameniti i šesta serija, koja je povučena iz opticaja 1. maja 2000. godine, dok je sedma serija rezervna i nikada nije ni puštena u opticaj.

Razlog povlačenja iz opticaja osme serije "švajcaraca" je unapređenje zaštitnih elemenata novčanica koje je realizovano u devetoj seriji, čime se one efikasnije štite od falsifikovanja.

Apoen od 500 evra ostaje u opticaju

Kada je reč o nedoumicama u vezi sa novčanicom od 500 evra, Narodna banka Srbije saopštila je sredinom novembra da se ova novčanica ne povlači iz opticaja i da građani nemaju nikakvih razloga za brigu u pogledu njenog posedovanja i korišćenja.

Ova novčanica se može koristiti za sve legalne transakcije, uključujući menjačke poslove, štednju u bankama i korišćenje za dozvoljena plaćanja u zemlji i u inostranstvu, navodi se u saopštenju NBS i dodaje da "ne postoji nikakva najava Evropske centralne banke da bi ova novčanica mogla da bude povučena iz opticaja".

Iz srpske centralne banke naglašavaju da je novčanica apoena 500 evra zakonito sredstvo plaćanja u zemljama Evropske monetarne unije, baš kao i svi drugi apoeni novčanica evra, serije A.

Inače, u opticaju su istovremeno dve serije novčanica evra. Pored stare serije A, u okviru koje se nalazi sedam različitih apoena, i to, apoeni od pet, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 evra, u opticaju su i novčanice evra serije B, puštane u opticaj sukcesivno od 2013. do 2019. godine, koja se sastoji od šest apoena, budući da ne sadrži apoen od 500 evra.

Evropska centralna banka prestala je da štampa ovaj apoen u pomenutoj seriji B jer je primećeno da je novčanica od 500 evra iz serije A često korišćena u nezakonitim transakcijama.

To je jedan od razloga što iz NBS preporučuju građanima da zbog svoje sigurnosti, odnosno zbog moguće pojave falsifikata, menjačke poslove obavljaju isključivo u bankama i kod ovlašćenih menjača.

(Mondo/Blic)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image