PLATA DO 100.000 DINARA, A SRBI NEĆE NI DA ČUJU! Vlasnici hotela očajni - radnika ne možemo ni LASOM da uhvatimo!

Letnja sezona napunila je hotele u Srbiji do 70 odsto, ali hotelijerima sada nedostaju kuvari, konobari, sobarice, radnici u spa centru i razne vrste majstora, pa će morati da ih "uvoze", rekli su hotelijeri.

MONDO/Stefan Stojanović/Goran Sivački

“Počele su da se javljaju agencije koje su spremne da dovedu radnike iz inostranstva jer na domaćem tržištu nema konobara, kuvara, sobarica, raznih zanimanja za spa centar i majstora”, rekao je direktor hotela Akvastar Dunav u Kladovu Mileta Adžić.

On je rekao da ga je pandemija koronavirusa sprečila da u poslednje dve godine dovede radnike iz inostranstva i da sledeće godine neće otvarati hotel ako ne uspe da ih nađe.

Adžić je rekao da je jedan broj njih otišao u Hrvatsku jer “nasedaju na bajke o ogromnim bakšišima”, a da je on pokušavao da ih isplatom plata i kada prođe sezona zadrži u radnom odnosu, ali bezuspešno.

On je rekao da su i poslodavci u Rumuniji doveli radnike iz Šri Lanke i Nepala i da je “tamo to već uhodan sistem”.

"To su radni ljudi, ne koštaju mnogo, a naši kada su ovde praznici i festivali po tri dana neće da rade iako su plate od 40.000 do 100.000 dinara. Ne možemo da ih nahvatamo ni lasom", rekao je Adžić.

Direktor hotela Mažestik u Beogradu Dragan Živković rekao je da teško nalaze radnike da zamene one koji su otišli u penziju. "Radna snaga se odliva zbog potrage za većim platama i mi pokušavamo da ih povećanjem plata zadržimo, a nalazimo ih preko preporuka", rekao je Živković.

On je rekao da je popunjenost hotela oko 70 odsto i da su gosti uglavnom iz inostranstva, a da su rezervacije uglavnom dan za dan.

Prema rečima direktora hotela “M” u Beogradu Desimira Popovića, radnici iz domaćih hotela su otišli u Hrvatsku, Crnu Goru i Albaniju jer traže bolje zarade.

(MONDO/Beta)