Pojedini potrošači navode da je prošlog vikenda slična situacija bila i u mesarama u Srbiji, odnosno da se u nekim gradovima osetio manjak pilećeg mesa u prodaji.
Po svemu sudeći, razloga za brigu ipak nema, jer nije reč o sistemskom problemu, a trenutna nestašica u pojedinim marketima u našoj zemlji posledica je turističke sezone, povećane potrošnje i smanjene proizvodnje, kaže za Biznis.rs sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije Nenad Budimović.
“Razlog nestašice je povećana potrošnja zbog turističke sezone, dok u isto vreme ona nije ispraćena proizvodnjom jer se ljudi zbog rasta cena hrane na svetskom tržištu i smanjene potrošnje nisu odlučivali za proizvodnju”, navodi Budimović.
Kako objašnjava, potrošnja je zbog pandemije bila smanjena, ugostiteljski i turistički objekti nisu radili do maja, a potom je potražnja počela da ide svojim tokom.
Takođe, većina osnovnih komponenti hrane za životinje je poskupela – od kukuruza, sojine sačme, do suncokretove sačme, što je poskupelo i samu proizvodnju koja nije mogla da postigne cenu na tržištu zbog smanjene potražnje.
“Poskupela je hrana za tovne piliće jer su skočile cene na svetskim berzama, a sve su to komponente koje 70 odsto utiču na cenu mesa. U tom momentu došlo je do smanjenja potrošnje zbog pandemije i ljudi se jednostavno nisu odlučivali da uđu u tov pilića za meso”, zaključuje Budimović.
(MONDO/Biznis.rs)