Ekonomija

PUTIN ZAVRNUO VENTIL - JOŠ DVE DRŽAVE SE NAŠLE NA CRNOJ LISTI! Gasprom potpuno obustavio isporuke gasa, "Nisu platili"!

Autor Uroš Matejić

Gasprom je krajem aprila prekinuo isporuke goriva Bugarskoj i Poljskoj zbog neplaćanja, a sada je obustavio isporuke gasa danskoj kompaniji.

Izvor: Shutterstock/YouTube/screenshot/Sky News

Gasprom je potpuno obustavio isporuke gasa danskoj kompaniji "Orsted Salg & Service", kao i "Shell Energi Europe" u Nemačkoj, zbog neplaćanja u rubljama, saopštila je ruska kompanija na Telegramu.

"Gasprom eksport do kraja radnog dana 31. maja nije primio uplatu za isporuku gasa u aprilu u skladu sa Ukazom predsednika Rusije br. 172 od 31. marta 2022. godine", navodi se, prenela je RIA.

U 2021. godini "Gasprom eksport" je "Orstedu" poslao 1,97 milijardi kubnih metara gasa, što je bilo oko 2/3 ukupne potrošnje u Danskoj. Ugovor sa "Shell Energi Europe" predviđa isporuku Nemačkoj do 1,2 milijarde kubnih metara godišnje.

Moskva je od 1. aprila počela da prima plaćanje gasa od "neprijateljskih država" u rubljama kako bi se izvukla iz obračuna u dolarima i evrima. Vladimir Putin je naglasio da će se odbijanje poslovanja u ruskoj valuti smatrati neispunjavanjem obaveza po ugovorima.

Ruska kompanija Gasprom je juče potpuno obustavila isporuku gasa Holandiji, odnosno njenoj gasnoj kompaniji GasTeri zbog odbijanja da plaća gas u rubljama, saopštila je ova korporacija, prenose RIA novosti.

Gasprom je krajem aprila prekinuo isporuke goriva Bugarskoj i Poljskoj zbog neplaćanja. Od 21. maja obustavljen je izvoz u Finsku. Kako je preneo Blumberg, Evropska komisija je dala pojašnjenja o novom sistemu plaćanja ruskog gasa, ali nikada nije direktno naznačila da li je otvaranje računa u rubljama u suprotnosti sa sankcijama.

(MONDO)