NE STIGNU DA PROMENE CENU - SVAKI DAN NOVO POSKUPLJENJE! Namirnica koju često koristimo je bila 50, sada košta 90 dinara

Cene rastu iz dana u dan, a jedna Beograđanka je skrenula pažnju na jednu namirnicu koju često koristimo u pravljenju jela.

MONDO/Stefan Stojanović/Rina

Jedna Beograđanka (50) podelila je svoje iskustvo kada je za samo dva dana u jednoj prodavnici određena namirnica drastično poskupelaKrenuo je postepeni rast cena sa 50 dinara na 60, pa više od 70 dinara, a sada već, određene marke ovaj proizvod prodaju za 90 dinara i iznad toga.

"Nisam mogla da verujem kada sam ušla u radnju dva dana zaredom. Pošto paradajz sos pijem svaki dan, dakle, ne koristim ga samo za pastu bolonjeze i tome slično, onda ga redovno i kupujem. Jedan dan je pakovanje koštalo oko 70 dinara, a već sutradan 92 dinara", priča Beograđanka M. T. (50) i dodaje reči prodavačice: "Komšinice, verujte, i mi smo frapirani, ne stižemo da promenimo cene proizvoda, koliko se one brzo menjaju, maltene svakodnevno".

Varijante sa dodacima, poput ljute paprike, još su skuplje, te koštaju skoro 100 dinara. Više od 100 dinara je paradajz sos sa ukusom origana i bosiljka, dok su pakovanja od 750 ml ili jedne litre - svakako isplativija. Uglavnom koštaju do 170 dinara, a na akcijama često budu 140. Sve u svemu, čini se da će pasta bolonjeze ubuduće biti sve skuplja i skuplja, budući da je paradajz sos - barem ovaj kupovini - njen glavni sastojak (uz meso) u kućnoj radinosti.

I kečapu je dosta skočila cena, te 500 grama ovog proizvoda sada košta čak 175 dinara. Ako tražite premijum varijante moraćete da izdvojite - u proseku, 385 dinara za nepunih 600 grama kečapa.

Paradajz, kao sveže povrće, uvek je skuplji na zimu, ali se cena ovakvih gotovih proizvoda nije značajno menjala prethodnih sezona, barem ne ovako rapidno i drastično. Ono što se navodi kao gorući problem, mimo sezone i vremena, jeste globalni manjak radne snage.

(MONDO/Telegraf)