Ekonomija

GEOLOG O NALAZIŠTU ZLATA U SRBIJI KOJE SE DRŽI U TAJNOSTI: Biće među prvih 100 u svetu, evo koja je lokacija u pitanju

Autor Ivana Lazić

Geolog Branislav Božović komentarisao je nova nalazišta zlata u Srbiji.

Izvor: Google Maps/Printscreen/Shutterstock/Varga Jozsef Zoltan

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, sinoć je prilikom obraćanja javnosti, rekao da u Srbiji postoje tri nalazišta koja leže na zlatu, a to su Gadžin Han i Žagubica, dok se treće još drži u tajnosti, a biće među prvih 100 u svetu.

Geolog Branislav Božović ističe, da bi to nalazište moglo da bude isključivo na prostoru Homoljskih planina, gde su pojave zlata otkrivene još u 19. veku.  Ovu svoju tvrdnju, Božović objašnjava činjenicom da je još od 19. veka poznato da u Homoljskim planinama postoji rudna masa, u kojoj između ostalog ima zlata, te da su geološki istraživači za vreme Kraljevine Jugslavije, kao i u posleratnom periodu tokom SFRJ došli do takvih potvrda.

"Zona Homoljskih planina je do sada naša najveća zona nalazišta zlata i nema govora da je pronađeno na nekom drugom mestu. Kada predsednik kaže da je pronađeno novo nalazište i tajnovit je u tome, građani mogu da pomisle da je kod nekog grada, na primer, Beograda ili Šapca. Ne, to može isključivo da bude u Homolju‘‘, podvukao je geolog Božović.

Geolog ističe da do "novog otkrivanja‘‘ rude zlata, mogu da prođu i decenije. Ukazuje da su geolozi tokom prethodnog perioda uradili "gomilu istraživanja‘‘, da neki rudnici nikada nisu otvoreni iako su pronađene određene rude, kao i da je, kako kaže, formiranje rudnika u Boru i Majdanpeku, trajalo vek i po.

Kanadska kompanija "Dandi‘‘ već stavila šapu na Homolje

Kanadska kompanija Dandi, u Srbiji je zvanično prisutna od 2005. godine, kada su pobedili na konkursu za istraživanje bakra, zlata i minerala na Crnom vrhu kod Bora, ali da su prema pojedinim izvorima ‚"njuškali po Homolju još 80-tih godina prošlog veka‘‘.

(Mondo/Nova)