Ekonomija

NOVE CENE GORIVA! POSKUPEO DIZEL I BENZIN: Evo koliko sad košta litar

Autor Ivana Roslavcev Vlajković

Gorivo u Srbiji poskupelo je u odnosu na prošli petak.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Do sledećeg petka do 15 časova litar evrodizela na pumpama će maksimalno koštati 200 dinara, a litar benzina evropremijum BMB 95 170 dinara. 

Ove cene važe od danas od 15 časova. Do pre samo oko dva meseca cene goriva u Srbiji su vrtoglavo rasle iz nedelje u nedelju. Praktično, cena dizela je u kratkom vremenu pala kad se uzme u obzir da je polovinom oktobra litar koštao 220 dinara. Takođe je pala i cena benzina jer je litar ove tečnosti polovinom oktobra koštao 185 dinara. 

Tada je i cena barela na evropskom tržištu bila na vrhu, kretala se i do 117 dolara po barelu. Strah od recesije i manja globalna tražnja doveli su do toga da cena nafte na svetskom tržištu padne. Međutim, u međuvremenu je ponovo počela da raste. Jutros je cena barela na londonskom tržištu 87 dolara, prošle nedelje barel se prodavao za 84 dolara.

Kina pravi obrt

Međunarodna agencija za energiju saopštila je da je sve izglednije da će ukidanje kovid ograničenja u Kini dovesti do velikog rasta tražnje za naftom. To bi moglo da dovede do veće tražnje i veće cene goriva u svetu.

(MONDO)