• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA ČEKA VOZAČE NAKON 31. JANUARA? Prestaje da važi Uredba Vlade – na pomolu divljanje CENA GORIVA?

Autor Marija Ivetić

Uredba o ograničavanju visine cena naftnih derivata u Srbiji na snazi je do 31. januara.

 jelica.PNG Izvor: Printscreen/Youtube/K1 televizija

Litar evrodizela trenutno na pumpama širom Srbije može maksimalno da košta 198 dinara za litar, a benzina evropremijum BMB 95 najviše 167 dinara za litar. Ove cene važiće sve do 27. januara, dok će Uredba o ograničenju visine cena derivata nafte koja je doneta u cilju, kako je navedeno, daljeg sprečavanja većih poremećaja na tržištu i očuvanja životnog standarda stanovništva, biti na snazi do 31. januara.

Vozači se pribojavaju šta će se nakon tog datuma desiti sa cenama goriva u našoj zemlji, ali prema rečima stručnjaka, situacija ne bi trebalo dramatično da se promeni.

Imajući u vidu da je tržište naftnih derivata još uvek nestabilno, očekivanja su da će Uredba biti produžena za još mesec dana, u protivnom, moglo bi da dođe do šoka na tržištu. Ovom uredbom propisuje se način utvrđivanja najviših maloprodajnih cena derivata nafte, a primenjuje se na Evro Dizel i Evro Premijum BMB 95.

Jelica Putniković sa portala Energija Balkana smatra da će država nastaviti sa dosadašnjom praksom, odnosno da će postojeća Uredba biti produžena, verovatno na mesec dana.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

“U slučaju da ne dođe do produženja, što je malo verovatno, cene bi bile slobodne, ali u obzir moramo uzeti i akciznu politiku države. Pitanje je kada će država doneti odluku o usklađivanju akciza sa inflacijom, trebalo bi sada, na početku godine, mada se često dešavalo da pomere usklađivanje”, navodi Putniković.

Treba imati u vidu, ističe ona, da država ograničava jednu vrstu benzina i jednu vrstu dizela, dok su ostale vrste slobodne. Naftne kompanije ne mogu da se žale, dodaje, jer druge derivate mogu da prodaju po slobodno formiranim cenama.

Kako Putniković objašnjava, Uredba je bitna kako ne bi došlo do divljanja cena, ali da generalno za sada ne bi trebalo da bude većih izmena na tržištu s obzirom da je nafta manje od 90 dolara po barelu.

S druge strane, uskoro na snagu stupa embargo Evropske unije na naftne derivate iz Rusije pomorskim putem, što je zapravo proširena zabrana uvoza ruske sirove nafte, koja je na snazi od petog decembra. Analitičari zato smatraju da ova zabrana može da uzrokuje nestašice nafte, ali i poskupljenje.

“Posle 5. Februara stupa na snagu nova odredba Evropske unije, odnosno set zakona protiv ruskih energenata. Od tog datuma biće zabranjen uvoz derivate iz Rusije u Evropu, ali već sada se oseća manjak dizela. To bi moglo da izazove poskupljenje jer se prema Uredbi cene derivate ne određuju samo na osnovu cene sirove nafte, već i na osnovu veleprodajne cene benzina i dizela na Mediteranu. Eventualno na taj način može doći do poskupljenja i možda je upravo ova odredba jedan od razloga zašto bi trebalo da se nastavi važenje Vladine Uredbe”, zaključuje Putniković.

Možda će vas zanimati

 (Mondo)

Komentari 14

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Duc@

Juce tankovao u Hrvatskoj dizel po ceni od 1,47e (172din). Zašto moramo biti najskuplji u regionu??

Žika

Neka bude duplo skuplje gorivo!!!

Beži

Glavom bez obzira,Amerika obećana zemlja,Srbiju ostaviti penzionerima pa nek se kite

special image