Ekonomija

DA LI VAŽI GARANCIJA ZA UREĐAJE KOJI SE POKVARE ZBOG GROMA? Stručnjaci poručuju: Dejstvo više sile - Ovo je veoma važno

Autor Ivana Vlajković

Brojni uređaji su se pokvarili tokom nevremena pa se postavlja pitanje da li mogu da se reklamiraju.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/YoutubeTV Prva/Screenshot

Tokom nevremena koje je pogodilo Srbiju u više navrata u poslednjim danima ljudima su stradali i razni kućni električni uređaji. Neki od njih su tek kupljeni, pa se potrošači pitaju da li imaju pravo na reklamaciju s obzirom na to da su se pokvarili u garantnom roku. 

"Prilikom grmljavine dolazi do velikog pražnjenja i ono izaziva jako velike poremećaje u distribuciji električne energije i umesto normalnog napona koji dobijamo kroz mrežu, taj napon, usled pražnjenja se višestruko uvećava. Kad se on višestruko uveća, taj napon dolazi kroz mrežu do uređaja koji je direktno priključen. Recimo, televizor može da bude samo priključen, a da ne radi, ali on ima jedan trafo i on ne može da apsorbuje potencijal, taj veliki napon i on pregoreva. Tako i svaki uređaj koji radi na 200 do 250 volti napon. Taj uređaj ima garanciju za taj napon. Ako je taj napon veći, garancija ne važi", kazao je električar Branko Zrnić.

Sa rečima Zrnića se složio i Dejan Gavrilović iz Udruženja potrošača "Efektiva". "Ako dođe do ovakvog slučaja, to je dejstvo više sile, tu prodavac nije odgovoran za kvar koji je nastao. Dakle, pričam o udaru groma", kazao je Gavrilović za TV Prva.

BONUS VIDEO: 

(MONDO)