Ekonomija

OVAJ ČIPS SADRŽI KANCEROGENE SUPSTANCE! U Hrvatskoj je uništen, a evo šta se dešava u Srbiji

Autor Ivana Vlajković

Proizvodu "CHIPS bits&bytes rebrasti paprika" sadrži kancerogene supstance.

Izvor: Shutterstock

Prilikom izvoza za Hrvatskuza rebrasti čips sa ukusom paprike od 150 grama čačanskog proizvođača "Chips way" utvrđeno je da sadrži nedozvoljenu količinu akrilamida, saznaje se u Državnom inspektoratu Hrvatske.

"Radi se o proizvođaču "Chips way d.o.o." iz Čačka i proizvodu "CHIPS bits&bytes rebrasti paprika" u pakovanju od 150 grama“, navodi se u odgovoru hrvatskog Državnog inspektorata. Čips koji se iz Srbije izvozio u Hrvatsku, gde je zbog nedozvoljene količine akrilamida uništen, imao je rok trajanja do 25. decembra 2023. godine.

Podsetimo, Evropski sistem za brzo uzbunjivanje RASFF, objavio je da je visok nivo akrilamida pronađen u čipsu sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji. Zemlja prijave je Hrvatska, a obaveštenje se odnosi na Hrvatsku i Srbiju, navodi se na sajtu EU RASFF.

Čips sa povećanom količinom akrilamida nije ušao na tržište Hrvatske, jer je, kako se navodi – bezbedno uništen. Nakon objave ove informacije, Poljoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede Srbije navela je u saopštenju na svom sajtu da je izdala nalog za vanrednu kontrolu pogona za proizvodnju spornog proizvoda.

"Kontrola je u toku i nakon dobijanja rezultata analiza, objavićemo detaljnije informacije i mere koje će poljoprivredna inspekcija preduzeti", navodi se u saopštenju. Akrilamid je hemijsko jedinjenje za koje se smatra da može da poveća rizik od razvoja kancera.

Ovo jedinjenje prirodno nastaje tokom termičke obrade hrane, pri visokim temperaturama, i to one koja sadrži skrob. Akrilamid se formira od šećera i aminokiselina, uglavnom one koja se zove asparagin, koje su prirodno prisutne u mnogim namirnicama.

BONUS VIDEO: 

 (MONDO/N1)