Ekonomija

KONOBARI OVDE IMAJU PLATU 17.000€, A SVE ZBOG GAZDE! Smislio trik koji se isplati svima: Rade kao da je restoran njihov!

Autor Jana Desovski

Od kada je uveo ovu vrstu nagrade, kvalitet usluge u njegovim restoranima je značajno porastao.

Izvor: youtube/Raiffeisen Unternehmerzentrum RUZ

Trenutno se ugostitelji širom Evrope, suočavaju sa nedostatkom kadra, pa su neki odlučili da smanje meni ili radno vreme kako bi preživeli, ostali otvoreni i usluživali klijente u najboljim uslovima. Međutim, ima i onih koji su odlučili da ulože u kadrove kako bi imali dovoljno zaposlenih.

Jedan od njih je Mišel Peklar (56), a "NZZ am Sontag" piše da su njegovi konobari iz Ciriha u junu zaradili platu od 16.500 franaka (oko 17.200 evra) zahvaljujući novom načinu nagrađivanja koji je poznati ugostitelj uveo u svoje restorane.

Vlasnik lanca restorana u Švajcarskoj dozvolio je svojim zaposlenima da sa njim podele ukupan prihod. Ugostitelj je objasnio da leti, kada su i terase pune gostiju, mora da ima na raspolaganju što više konobara, a da bi ih zadržao, dogovorio se sa njima. Tako i njegovi konobari dobijaju iznos koji varira između 7 i 8% ukupnog prihoda restorana, piše Mattinonline. 

"Rezultat je da su naši zaposleni u proseku plaćeni između 8.000 i 12.000 franaka mesečno. Najveća do sada primljena plata iznosi 16.500 franaka i isplaćena je u junu. Međutim, ovo je iznos bez napojnica", objašnjava Peklar.

Prema Peklaru, zaposleni rade sa više motivacije kada dele prihod, a otkako je uveo ovu vrstu nagrađivanja, kvalitet usluge u njegovim restoranima je značajno porastao. "Zaposleni rade kao da je restoran njihov", objašnjava ugostitelj.

Međutim, model Mišela Peklara nije naišao na jednoglasnu podršku, na primer u sindikatu Unije. Dok sindikat pozdravlja veće plate za konobare, sindikat se pita da li je to jednostavno dovelo do toga da zaposleni u restoranima postanu prodavci umesto konobara.

BONUS VIDEO:

 (MONDO/Jutarnji list)