Ekonomija

"NARUČUJU, GLUME GOSPODU, USTVARI SVE SIROTINJA!" Dostavljač iz Srbije opleo po mušterijama zbog BAKŠIŠA - sramota bre!

Autor Jana Desovski

Jedan dostavljač iz Srbije je iznervirao mnoge na mrežama zbog svog stava.

Izvor: TikTok/screenshot

Pitanje kolika je zarada dostavljača u Srbiji često nailazi na bezbroj komentara ne samo na društvenim režama, već i u svakodnevnoj komunikaciji. Za neke su oni preplaćeni, dok drugi smatraju da s obzirom na uslove u kojima rade da bi trebalo da imaju i više.

Jedan od beogradskih dostavljača nedavno je zapalio društvene mreže videom koji je objavio u kome se žali na mušterije da mu ne daju ni dinara bakšiša. Nije se libio ni da im objavi adrese gde stanuju, a sve čini se sa ciljem da ih što više ocrni jer neće da se "otvore za koji dinar preko".

"Ako u narednih pet sati dobijem pet evra bakšiša da imam bar za Hepi mil biće ekstra", kaže ovaj mladić sve snimajući sebe dok dostavlja porudžbine. U jednom trenutku pokazuje novčanicu od 50 dinara, zapanjen što mu je mušterija dala samo toliko, ali već u sledećem kadru stiže 200 dinara. Na kraju kada je podvukao crtu posle okončanog radnog dana napojnica je bila 250. 

Izvor: TikTok/screenshot

"Sramota da se ne da bakšiš. Naručuju, glume gospodu, a ustvari sirotinja." Svoje iskustvo izneli su i mnogi drugi dostavljači, koji su se saglasili da ima dana kada im gotovo niko ne da napojnicu, ali ima i onih kada za pet do šest sati uzmu između 500 i 800 dinara u proseku.

"Samo treba da znaš sa ljudima, pa kapne i dodatna lova", napisao je korisnik. Drugi su bili ogorčeni na njegov video uz konstataciju da ne daju ništa preko porudžbine, pošto deru za dostavu: "Naplaćujete ko suvo zlato, pa hoćete još i da vas častimo!", "Zašto ljudi moraju, druže, da ti daju bakšiš šta si ti i oni rade negde i ništa ne dobijaju ...", opleo je jedan od pratilaca. 

Neki su se pitali zašto bakšiš, kada već prima platu, pa ni radnicima i na pumpi ne damo ništa, pa se oni ne ljute. "Baćo, plaćen si za to, bilo bi fora da ja sad stanem na autoput i tražim baškiš za to što sam vozio. Budi zahvalan, neko nema ni to", odgovorio mu je jedan korisnik. Bilo je i onih koji su se sažalili na mladog momka koji radi ovaj posao i naveli da ih nikada ne puste bez napojnice od pet evra, dok su se drugi saglasili da je dovoljno i 200 dinara.

BONUS VIDEO:

 (MONDO/Kurir)