Topla jesen utiče i na vegetaciju. Na parceli Dražena Peurače, kod Šapca, jagode na otvorenom - drugi put su ove godine rodile i sazrele. Crveni i zreli plodovi, kad im vreme nije. U lejama na 80 ari Dražen je ove jeseni ubrao više od 20 gajbica jagoda.
"Lepo vreme učinilo je svoje, da imamo rod i u jesen. Beremo koliko ima, da skinemo, da ne truli. Kupaca ima, veća je potražanja nego ponuda trenutno. Količina nije velika, a potražnja – svi bi da kupe", objašnjava Dražen Peurača iz Štitara kod Šapca.
Umesto pripreme za zimsko mirovanje, zelene se biljke na kojima je dosta mladog roda. Zreli plodovi su slatki kao u proleće. "Za ovo doba jagode su preslatke. Početak će novembra, sad je kraj oktobra. Super su. Ko hoće da proba, nek izvoli. Ima je, samo treba obrati", kaže Danica Peurača iz Štitara.
Pojava drugog roda, proizvođačima je donela neplaniranu dobit. Stručnjaci kažu da će se to negativno odraziti na prinos sledeće sezone. "Masovna pojava jeste, naročito ko je šišao cvetove. Ko je skidao stari list. Tu ima nekog prinosa, taj prinos nije maksimalan. Pojava drugog roda će da smanji prinos u narednoj godini, jednostavno, to je negativna pojava, jer jednostavno, biljke će da se iscrpe i ne mogu se na najbolji način pripremiti za narednu sezonu", ukazao je Milorad Jocković iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Šapcu.
Cena jesenje domaće jagode je 400 dinara, što je znatno više nego u maju, kada se u šabačkom kraju bere na oko 2.000 hektara.
BONUS VIDEO:
(MONDO/RTS)