Da li ste sigurni da ste ddobro oprali jagode pre jela? Ove bobice delikatne strukture nije lako očistiti, posebno ako su malo zrelije, jer se lako pretvore u kašu. Zato ne iznenađuje što ih mnogi samo ovlaš properu u vodi, smatrajući da ne može ništa loše da im se desi ako na njima ostane malo zemlje. Međutim, stručnjaci ne misle tako...

Nutricionistkinja Ana Makarova upozorila je da konzumiranje neopranih jagoda vodi u opasnost od dobijanja akutne crevne infekcije sa znacima upale tankog creva - kampilobakterioze. Stručnjakinja je dodala da su simptomi ove bolesti: dijareja, bol u stomaku, temperatura, glavobolja, mučnina i povraćanje. Po njenim rečima, voda je ta koja utiče na smanjenje koncentracije štetnih materija u voću.

Kada se javljaju prvi simptomi?

Ukoliko ste jeli jagode koje nisu detaljno oprane, prvi simptomi će se obično pojaviti 2-5 dana nakon infekcije bakterijom, a moguće je i od 1-10 dana. Doktorka je otkrila i da simptomi obično traju 3-6 dana.

Kampilobakterioza je zarazna bolest uzrokovana bakterijom iz roda "campylobacter" i jedan od faktora rizika za ovo oboljenje jeste kada se konzumiraju, na primer, jagode koje nisu detaljno oprane. Zato, da biste smanjili rizik, a sačuvali strukturu ploda, doktorka savetuje da ih pre jela nakratko potopite u vodu.

Doktorka Ana je upozorila i na "domaća sredstva za pranje" namirnica, kao što su natapanje u tečnom deterdžentu, sodi i sirćetu, koja nisu bezbedna po zdravlje.

(MONDO)