Ekonomija

VIKENDICE SU PROŠLOST, OVO JE BUDUĆNOST! Kupci u Srbiji imaju nove zahteve, struka predviđa neverovatnu potražnju

Autor Aleksandar Blagić

Apartmani hotelskog tipa postaju popularniji od vikendica u Srbiji.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Strahinja Stojanović/Rina.rs

Tokom pandemije koronavirusa, oni koji imaju vikendice su socijalnu distancu provodili u prirodi daleko od grada, a oni koji su to morali da izdrže u stanu, se sve više odlučuju za ovakvu investiciju. Vikendice na planinama ili nadomak gradova su sve popularnije.

U poslednje vreme, za beg od gradske gužve ljudi sve više kupuju ili iznajmljuju apartmane hotelskog tipa. Investitori tvrde da se brzo rasproda većina kapaciteta i da će u budućnosti još više rasti potražnja za njima.

Vrednost tržišta vikendica u Srbiji u 2022. godini je prema podacima Republičkog geodetskog zavoda iznosio 27 miliona evra, a u Vojvodini je 13 miliona evra. Što se tiče 2023. godine, prodaja ovih nekretnina je opala za 30 odsto u odnosu na 2022. godinu.

Cene kvadrata od 2.000 evra

Imajući u vidu da u apartmanima hotelskog tipa investitor sve potencijalne popravke ali obezbeđivanje sadržaja preuzima na sebe, jedina mana je kako kažu oni koji ih grade njihova cena koja je značajno viša od drugih tipova smeštaja. Ipak, podaci pokazuju da se kupuju i po tim ciframa, a mišljenje struke je da se vrlo brzo pokaže da je ovo isplativa investicija.

Haris Kadić, stručnjak za nekretnine iz Sarajeva ukazuje da se ove nekretnine na planini Jahorina i okolnim planinama kreću od 2.000 evra po kvadratu. Domaći stručnjaci kažu da je na našim planinama cena jednog kvadratnog metra oko 5.000 evra.

"Sledeća godina ali i sve naredne, nastaviće uzlaznom putanjom u kontekstu i kvaliteta, gradnje i očekivanja kupaca. Zato treba osmisliti dobre projekte, programe i inovacije koje će sigurno biti isplative. Kupci vrlo brzo uvide šta je dobro i održivo a šta lažno, a ova vrsta smeštaja je trend budućnosti", rekao je Kadić.

BONUS VIDEO:

(MONDO/Blic Biznis)