Ekonomija

LIDL UVODI VAŽNU PROMENU OD 1. JANUARA: Kupci će plaćati kauciju za ove proizvode

Autor Ivana Lazić

U nemačkim marketima od januara će biti potrebno platiti povratnu ambalažu za kupljene proizvode.

Izvor: Shutterstock.com/Vytautas Kielaitis

Od 1. januara u Nemačkoj, povećaće se broj proizvoda za koje će biti potrebno platiti povratnu ambalažu. Nova uredba odnosi se na pića s udelom mleka od najmanje 50 posto, kao i na jogurte i kefire koji se nude u plastičnim flašama, prenosi Fenix magazin.

Na proizvode mlečne mešavine robnih marki Aldi, Lidl, Rewe takođe je potrebno platiti kauciju, pišu nemački mediji. Ali, na mleko u plastičnim bocama ne naplaćuje se kaucija.

Kaucija od 25 centi se naplaćuje na sledeće jednokratne plastične boce za piće i limenke za piće kao što su voćni sokovi, mineralna voda, izvorska voda, stona voda, energetska pića, pivo i mešana pivska pića (sa i bez alkohola), alkoholna mešana pića (npr. “alcopops”), cider (penušavo vino od jabuke), vino i mešana vinska pića, napici od čaja i kafe ako se piju hladni (kao što su ledeni čajevi) i slično.

Trgovci moraju da prime praznu ambalažu i isplate jednokratnu kauciju od 25 centi, čak i ako su pića kupljena u drugoj radnji. Povratak kaucije nije vezan uz novu kupovinu”, upozoravaju iz savetovališta za potrošače.

Bonus video:

(Mondo)