Ekonomija

NEKRETNINSKI DIV PROGLASIO STEČAJ, ŠTA ĆE BITI SA KREDITIMA?! Visoke kamate zadale udarac celom sektoru, nastupila kriza

Autor Ivana Lazić

Austrijski nekretninski div Signa Holding objavio je stečaj.

Izvor: Youtube/printscreen/krone tv

Austrijski nekretninski div Signa Holding objavio je stečaj kako bi osigurao likvidnost u reorganizaciji poslovanja u razdoblju krize u sektoru koju su podstakle podignute kamatne stope i visoki troškovi gradnje.

Holding će u četvrtak predati zahtev bečkom Trgovačkom sudu kako bi pokrenuo postupak reorganizacije, a planira da sam upravlja stečajem, saopšteno je iz grupe, prenosi Poslovni dnevnik.

"Uprkos značajnim naporima u proteklim nedeljama nije bilo moguće osigurati potrebnu likvidnost za restrukturisanje koje ne bi uključivalo sud", stoji u saopštenju.

Grupa je beležila snažan rast u razdoblju niskih kamatnih stopa, ali zaoštravanje monetarne politike u evrozoni i visoki troškovi gradnje zadali su težak udarac celom nekretninskom sektoru. Od jula 2022. Evropska centralna banka podigla je kamatne stope za 4,5 postotnih bodova.

Signa je vlasnik Krajslerovog nebodera u Njujorku i suvlasnik Selfridžsove robne kuće u Velikoj Britaniji. Njen portfolio obuhvata i brojne komercijalne nekretnine u Nemačkoj i Austriji i grupu robnih kuća Galeria Karstadt Kaufhof, koja je već prošla dva stečajna postupka.

Početkom meseca nemačka građevinska kompanija Lupp obustavila je gradnju nebodera u Hamburgu budući da je Signa kasnila s plaćanjima. U proteklim nedeljama insolventnost su već objavili Signin odeljenje za sportsku maloprodaju i nemačka kompanija za upravljanje imovinom.

Problemi u Signi zabrinuli su i bankarske supervizore u ECB-u zbog mogućih problema u naplati kredita.

Početkom meseca izvori su za Rojters izjavili da su banke nakon razgovora sa supervizorima ECB-a odlučile da smanje izloženost austrijskoj kompaniji.

Sredinom godine Signa Group je bankama u Austriji dugovao oko 2,2 milijarde evra, prema tvrdnjama upućenih izvora, a dve trećine iznosa čine krediti Raiffeisen Bank Internationala (RBI) i UniCreditovog Bank Austria.

"Uzorak bankarskih kredita nekretninskim kompanijama implicira da bi podizanje troškova finansiranja moglo da udvostruči udeo kredita za gubitaške kompanije na čak 26 posto", izračunao je ECB u izveštaju objavljenom prošle nedelje.

Cene komercijalnih nekretnina u Evropi padaju zbog slabe ekonomije i visokih kamatnih stopa i predstavljaju izazov za profitabilnost i poslovni model sektora, istakao je ECB, dodavši da bi problemi mogli da dovedu pod znak pitanja povrat kredita i izložiti banke riziku.

"Portfelji komercijalnih nekretnina u imovini banaka relativno su ograničeni, što znači da verovatno neće sami po sebi dovesti do sistemske krize, ali u slučaju stresa na širem tržištu mogli bi da odigraju ulogu značajnog 'pojačivača'", upozoravaju.

U proteklim godinama Signine kompanije finansirale su i u njih ulagale desetine banaka, osiguravača i penzionih fondova, navodi Rojters, pozivajući se na prospekt za prodaju obveznica i Signinu prezentaciju.

Bonus video:

(Poslovni dnevnik, Mondo, I.L.)