"IDEMO KA TOME DA PROSEČNA PLATA 2027. GODINE BUDE 1.400€"! MMF potvrdio treću reviziju aranžmana sa Srbijom

Prvi potpredsednik Vlade Siniša Mali istakao je da je stopa nezaposlenosti ove godine bila na rekordno niskom nivou od čak 9,4 odsto.

Kurir televizija

Izvršni odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) je u Vašingtonu doneo odluku o uspešnom završetku treće revizije stend-baj aranžmana sa Republikom Srbijom. Prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali smatra da je odluka MMF-a još jedna potvrda da je ekonomija zemlje jaka i stabilna, a reforme koje se sprovode ispravne.

Mali je naveo da je Srbija u prvom kvartalu ove godine sa rastom od 4,7 odsto BDP-a bila najbrže rastuća ekonomija u Evropi.

"Svi naši makroekonomski pokazatelji su dobri. Osim što rastemo najbrže u Evropi, javni dug nam je u potpunosti pod kontrolom, daleko ispod nivoa Mastrihta, stopa nezaposlenosti nam je na rekordno niskom nivou od 9,4 odsto u prvom kvartalu ove godine, dok nam je zaposlenost rekordno visoka i iznosi 50,9 odsto. Takođe, strane direktne investicije su na rekordno visokom nivou", naveo je Mali.

Cilj da prosečna plata do 2027. bude 1.400 evra

Dodao je i da se nastavlja poboljšanje kvaliteta života građana Srbije kroz rast plata, penzija i minimalne zarade.

"Idemo ka cilju da prosečna plata 2027. godine bude 1.400 evra, a prosečna penzija i minimalna zarada po 650 evra. Istovremeno, kroz program 'Skok u budućnost - Srbija 2027' realizovaćemo 323 projekta širom Srbije u koje će biti uloženo 17,8 milijardi evra", naveo je Mali.

Iako je Republici Srbiji nakon uspešne treće revizije stend-baj aranžmana na raspolaganju povlačenje novih 400 miliona evra, ova sredstva se neće koristiti, što je još jedan od pokazatelja stabilnosti srpskih finansija, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

MMF: Srbija dobro napreduje uprkos izazovima

Šef misije Međunarodnog monetarnog fonda Donal Mekgetigan je prethodno pohvalio makroekonomske rezultate u okviru programa i naglasio da ostaju jaki, uz oporavak rasta, solidnu fiskalnu poziciju, tekuću dezinflaciju, rekordno visoke rezerve i snažno tržište rada.

Kako su naveli zvaničnici MMF-a, srpska privreda dobro napreduje u okviru programa koji podržava Fond, uprkos izazovnom globalnom i regionalnom okruženju. Makroekonomski rezultati u 2023. premašili su očekivanja i očekuje se da će ostati jaki u 2024. godini.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

BRNABIĆ UŽIVO NA KURIR TV! O EXPO 2027: Sa stvaranjem novog grada naš BDP preći će 92 milijarde! 15. februara čeka nas važna vest  Kurir TV

(RTS/Mondo/A.V.)