Nemačka sad traži i studente iz Srbije: Satnica 20 evra, nedeljna zarada 800! Evo koji poslovi se obavljaju

Nemačka otvara svoja vrata i za studente iz Srbije.

Dmitry Rukhlenko/Shutterstock

Nemačka nije u potrazi samo za kvalifikovanim radnicima iz Srbije, sada su u potrazi i za studentima iz naše zemlje koji bi obavljali sezonske poslove, a dnevnice se u proseku kreću od 12 do 20 evra, uz ispunjene određene uslove za rad u inostranstvu tokom letnjih meseci.

Nemačka zbog nedostatka radnika, otvara svoja vrata za srpske studente, državljane Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Severne Makedonije i Crne Gore, koji imaju pravo na privremene radne vize u Nemačkoj zahvaljujući regulativi za Zapadni Balkan.

Iz agencije koja se bavi radnim programom za studente u inostranstvu, navode da su deficitarne oblasti su ugostiteljstvo, trgovina, turizam, građevina i poljoprivreda. Satnice na tim poslovima kreću se od 12 pa do 20 evra.

Spisak prosečnih satnica za  poslove koje obavljaju međunarodni studenti:

  • Građevinski radnik: 12evra
  • Usluge dostave: 12evra
  • Konobar u restoranu: 13evra
  • Domaćin restorana: 13evra
  • Pomoćnik kuvara: 13evra
  • Mašina za pranje sudova: 13evra
  • Čistač (čuvanje): 14evra
  • Čuvanje dece: 14evra
  • Prodavac (prodavnice prehrambenih proizvoda, prodavnice odeće): 15evra
  • Nastavnik engleskog jezika: 16evra
  • Radnik na farmi useva: 18evra
  • Radnik u vinariji: 20evra

Uslovi

Osnovni uslovi za studente je da su upisani na akreditovani univerzitet u svojoj zemlji i da se sezonski posao obavlja tokom zvaničnog semestralnog odmora na tom univerzitetu. Takođe, lice ne sme da bude starije od 35 godina. Uslov je i da lice radi maksimalno 90 dana u periodu od 12 meseci.

Ne smete da primate nikakve beneficije prema Zakonu o beneficijama za tražioce azila u poslednja 24 meseca pre podnošenja zahteva.

Ostali zahtevi za vizu uključuju, ali nisu ograničeni na važeći pasoš, biometrijske fotografije, dokaz o dovoljnim finansijskim sredstvima, zdravstveno osiguranje i bilo koju specifičnu dokumentaciju koju odredi diplomatska misija. Da biste se prijavili potrebno je da podnesete zahtev za radnu vizu u nemačkoj misiji u vašoj zemlji. Oni će imati najbolje instrukcije o procesu prijave, uključujući kako zakazati termin.

Ugovor o radu ili obavezujući sporazum

Pošto se poslodavci nalaze širom Nemačke, tokom intervjua potrebno je da student napomene koji posao bi voleo da radi i na kojoj lokaciji. Dok su u Nemačkoj, studenti su u obavezi da plaćaju porez, ali taj novac će dobiti nazad na kraju godine. Nedeljno se radi 35-39h. Ukoliko postoji potreba poslodavca, moguće je raditi i više. Prekovremeni rad se plaća posebno.

Može se raditi samo kod jednog poslodavca, a podaci o poslodavcu su navedeni u radnoj dozvoli. Za slučaj da se iz opravdanih razloga menja poslodavac, sa radom kod drugog poslodavca se ne može početi dok se u radnu dozvolu ne unesu podaci o novom poslodavcu.

Zarada se isplaćuje na kraju meseca. Zato je potrebno da učesnici programa ponesu dovoljno novca za pokrivanje troškova prvog meseca boravka u Nemačkoj.

Troškovi na koje treba računati su troškovi za: ishranu, smeštaj, lokalni prevoz u većim gradovima (na sajtu svakog grada mogu se videti cene lokalnog prevoza), eventualni depozit za smeštaj (ukoliko je potrebno) i džeparac.

Ukoliko smeštaj ne obzebedi poslodavac, obaveza je učesnika programa da ga obezbedi, uz asistenciju organizatora programa. Troškove smeštaja i ishrane snose učesnici programa. Međutim, pojedini poslodavci obezbeđuju smeštaj i/ili ishranu i te troškove odbijaju automatski od plate.

Učesnicima programa su najčešće smešteni u apartmanima sa zajedničkom kuhinjom i kupatilom. Cena mesečnog smeštaja, po krevetu, može da košta od 200 – 550 EUR

Podsetimo, od 1. juna ove godine Nemačka je udvostručila godišnju kvotu ovih viza na 50.000. Da bi mogla da se dobije ova viza i prioritetna revizija od strane Savezne agencije za zapošljavanje, potrebni su vam ugovor ili obavezujuća ponuda za posao od nemačkog poslodavca.

Bonus video:

This browser does not support the video element.

KOLIKO JE STRESAN ODLAZAK NA POSAO NAKON ODMORA? Psiholog analizira: Postoje OVA dva tipa ličnosti, mnogi se ne odmore na odmoru!  Kurir televizija

(Nova, Mondo, I.L.)