Ova banja nudi smeštaj za manje od 2.000 dinara: Bogata je mineralnim vodama i blatom, evo gde se nalazi

Istražili smo kako se kreću cene smeštaja u Niškoj banji.

Shutterstock/Shutterstock/Jovan Mirković

Srbija je bogata mnogobrojnim lekovitim banjam, a banjski turizam iz godine u godinu cveta. Ukoliko ove godine niste otišli na letovanje ili želite da odmor produžite još koji dan, upravo ovakve destinacije mogu da posluže kao idealne za uživanje. Uz pristupačne cene, tu je i predivna priroda i mir koji ne možete da pronađete bilo gde.

U jedno ovakvo mesto spada upravo Niška banja. Stari Rimljani su još u 2. veku koristili njene lekovite izvore, a danas su oni na raspolaganju svima koji su u potrazi za oazom mira i zdravlja.

Smeštaj za manje od 2.000 dinara

Istražili smo za koliko novca možete da proneđete smeštaj u Niškoj banji. Cene su raznovrsne, pa se tako razlikuju od toga da li odsedate u privatnim apartmanima, hotelima ili institutima.

Kako smo pronašli, za noćenje u Niškoj banji treba da izdvojite 1.800 dinara. Smeštaj se nalazi na oko kilometar od centra grada. U oglasu se navodi da se u sobi nalaze dva odvojena kreveta. Ukoliko bi na odmor krenuli sa još jednom osobom, cena po noćenju u ovom apartmanu bi iznosila 2.500 dinara. Druga povoljna opcija koju smo pronašli nalazi se takođe nedaleko od centra, a noćenje će vas koštati 2.300 dinara. Za razliku od prethodnog smeštaja, u sklopu ovog apartmana na raspolaganju imate spavaću sobu, dnevnu sobu, kuhinju i kupatilo.

Kada je u pitanju hotelski smeštaj cene variraju u zavisnosti od broja zvezdica. Tako ukoliko odlučite da odsednete u hotelu treba da znate da ćete proći nešto skuplje. Najjeftinija ponuda koju smo uspeli da proneđemo jeste cena od 3.500 dinara po noćenju. Za nešto luksuzniju varijantu na raspolaganju su vam hoteli koji su udaljeniji od same Niške banje i njihova cena po noćenju ide preko 10.000 dinara.

Još jedna mogućnost jeste da odsednete u veoma popularnom Institut "Niška Banja". Ovde se cene smeštaja kreću od 4.500 do 10.000 dinara, a na raspolaganju imate brojne pogodnosti. Tako jedan banjski medicinski dan uključuje smeštaj, tri obroka, pregled lekara, brojne analize i testove, kao i određivanje dijete.

Prirodna bogatstva i znamenitosti u blizini Banje

U okviru Niške Banje, nalazi se i "Kraljeva vila", vila u kojoj je svojevremeno boravio kralj Aleksandar Karađorđević. Ovaj objekat podignut 1934. godine, obnovljen je sredstvima dobijenim od Vlade Republike Srbije. Turistima je u okviru banjskog kompleksa na raspolaganju hipodrom, streljana, a možda i najpopularniji jesu letovi paraglajderima. 

U istočnom delu grada Niša smešten je arheološki park Medijana, jedan od najlepših i najočuvanijih kompleksa iz vremena Rimskog Carstva. Jedan od simbola Niša je Niška tvrđava, a nezaobilazna je Ćele-kula, spomenik nastao nakon čuvene bitke na Čegru.

Mineralne vode i lekovito blato

Niška banja je bogata lekovitim izborima. Tako se njeno bogatstvo sastoji od čak pet voda: "Glavno vrelo", "Suva Banja", "Školska česma", "Banjica" i "Pasjača". Pored minerlanih voda tu je i mineralno blato, peloid. Temperatura vode u vrelima dostiže čak 39 stepeni, a u njenom sastavu se nalaze brojni minerali.

Mineralne vode i blate idealne su za terapije brojnih bolesti poput: 

  • Bolesti lokomotornog aparata
  • Kardiovaskularne bolesti
  • Stanja posle hiruške revaskularizacije miokarda
  • Rehabilitacija bolesnika posle ugrađivanja endoproteze kuka I kolena
  • Posttraumatska stanja
  • Stanja posle oštećenja centralnog I perifernog motornog neurona
  • Zapaljenski i funkcionalni sterilitet
  • Bolesti respiratornih organa

Podsetimo, nedavno smo pisali o cenama smeštaja u Mataruškoj banji. Za razliku od Niške banje, ovde je moguće da proneđete smeštaj za nešto menje novca. Tako cena po noćenju iznosi oko 1.100 dinara.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

VIŠNJIČKA BANJA. PALJENJE 2  Privatna arhiva