Srednjoškolcima za početak godine potrebno bar 30 hiljada! Ovo je detaljna računica za knjige, pribor i odeću

Istražujemo koliko će porodice sa jednim ili više srednjoškolaca morati da pripreme u startu novca

Mondo/ Stefan Stojanović Ilustracija

Nedelju dana pred početak školske godine, roditelji školaraca već uveliko računaju koliko će koštati povratak u školske klupe. Od kupovine udžbenika, pribora preko svih ostalih troškova, a mi istražujemo koliko će porodice sa jednim ili više srednjoškolaca morati da pripreme u startu novca.

Đaci već prvog dana dobijaju raspored časova, spisak predmeta i obaveznih udžbenika, nakon čega imaju nekoliko dana da ih kupe (ili naslede od starijih).

Za prvi razred gimnazije roditelji će svojim školarcima morati da izdvoje od 15.000 do 20.000 dinara za komplete, dok se za naredne razrede gimnazija, dok je sa stručnim i umetničkim ta cifra uvećana zbog slecifičnog materijala koji je neophodan za stručne predmete (dodatni materijal za crtanje i druge aktivnosti koje se izvode na nastavi).

Kakvo je stanje “na terenu” pitali smo Danijelu Ivanović iz Loznice, koja se prodajom udžbenika bavi čitavu deceniju. U izjavi za MONDO otkriva da je "navala" prvih dana septembra po pravilu najveća, jer srednjoškolci uglavnom pre tih dana i ne znaju koji će im udžbenici biti potrebni.

"Srednjoškolci većinom i ne znaju koje će udžbenike koristiti tokom godine, pa tek očekujem njih kao kupce, bar je tako kod nas u Loznici. Trenutno je aktuelna kupovina udžbenika za osnovnu školu, a srednjoškolci dolaze kako krene godina. Cene udžbenika kod mene se kreću od 400 do 800 dinara, što je znatno povoljnije od prodajne cene novih", izjavila je Danijela za naš portal i dodala da, iako su cene svake godine više od prethodne, ona pokušava da ne prati taj trend. 

MONDO/Stefan Stojanović 

Druga stavka na spisku jeste školski pribor, a cene zavise od toga u koju knjižaru odete. Za sveske je potrebno izdvojiti od 100 do 300 dinara po komadu, olovke od 12 dinara, gumice za brisanje od 20 do 79 dinara, pernicu od 350 do 1.500, a ranac od 2.500 do 7.000 dinara.

Za stručne škole ovi troškovi se uvećavaju, zbog dodatnog pribora koji je neophodan. Primera radi, za dizajnersku srednju školu "prvaci" moraju da imaju blokove i papire za crtanje, tempere, olovke, bojice...što može na kraju da bude i nekoliko hiljada dinara.

Korisni trikovi – prodaj stare, kupi nove knjige

Prodaja knjiga koje su deca iskoristila postala su najkorisniji trik u pokušaju da se uštedi, otkrivaju nam ulični prodavci u Kosovskoj ulici u Beogradu.

“Dođu sa knjigama koje su iskoristili za razred koji su završili. Prodaju nama, ako su u dobrom stanju, a onda dodaju razliku I kupe nove. Tako su uštedeli, lepo njima, lepo nama”, otkrila nam je jedna gospođa koju smo zatekli u ovoj ulici.

MONDO/Stefan Stojanović 

Starim knjigama i Danijela “daje nov život”.

"Pokušavam svih ovih godina, od kako se bavim ovim poslom, da udžbenike pre prodaje "upristojim" kako bi mogli da se koriste jednako kao i novi", otkrila nam je.

Odeća poseban trošak

Za novu školsku godinu trebalo bi dopuniti ili obnoviti odeću, pa čak i ukoliko se kupuje samo neophodno, roditelji i za ovo moraju da izdvoje par hiljada dinara.

Primera radi, da se devojčica obuče "od glave do pete", potrebno je od 7 do čak 20 hiljada i to 1.500 do 2.000 dinara za jesenji džemper ili bluzu, za farmerke od 2 do 6 hiljada dinara, patike od 3.500 do 15.000.

Ni za dečake nije ništa jeftinija varijanta, pa je recimo za trenerku ili farmerke, duksericu i patike potrebno dati od 14 do 18 hiljada dinara.

(Mondo.rs)