Za garsonjeru studentu tražio 400 evra! Kirije idu u nebesa: "Zbog stranaca zakup skočio sa 100 na 200 evra"

Oglasi na sajtovima za izadavanje nekretnina u zakup beleže više stotina pregleda svakog dana.

Shutterstock/Gideon Ikigai/Studio.G photography

Skori početak nove školske godine na fakultetima Univerziteta u Nišu uticala je na povećanu tražnju za stanovima za izdavanje, a posebno garsonjerama.

Oglasi na sajtovima za izadavanje nekretnina u zakup beleže više stotina pregleda svakog dana, a posebnu pažnju izazivaju oglasi poput nedavnog u kome je stanodavac za garsonjeru koja je opremljena malo bolje od zatvorske ćelije tražio čak 400 evra.

Na sreću onih koji traže krov nad glavom, cene garsonjera u Nišu uglavnom su niže od pomenutog iznosa i za njih se kreću iznosi od 200 do 300 evra. Vladimir Živadinović, vlasnik agencije "Box nekretnine" rekao je da na cenu zakupa prvenstveno utiče lokacija.

"Ukoliko je garsonjera pored fakulteta ona će biti izdata i za 300 evra bez obzira da li se nalazi na šestom ili sedmom spratu, jer studentima koji nemaju prevoz to više odgovara nego da dolaze na nastavu iz Durlana ili Panteleja", rekao je Živadinović.

Prema njegovim rečima, garsonjere su u Nišu veoma tražene tokom čitave godine tako da kod njih ne postoji variranje cene zakupa, što nije slučaj sa većim stanovima.

"Kod većih stanova se cena obara jer porodice ne mogu da izdvoje 300 ili 350 evra za zakup i za grejanje tog stana 10.000 dinara ili više. Na te troškove treba dodati i račune za komunalne usluge i onda to bude preveliki iznos za jednu porodicu. Mada, ima slučajeva da se stanovi u Nišu izdaju i za 400, 500 ili 700 evra. Nije nemoguće da se stan izda i za 1.000 evra mesečno. Mi smo izdali jedan luksuzno opremljen stan na Bulevaru Nemanjića. Zakupac nije firma, već vlasnik kompanije koji želi da svojoj porodici obezbedi komfor, a nije mu problem da plati taj iznos", rekao je Živadinović.

Kirija za garsonjere skočila sa 100 na 200 evra

On je pojasnio da su zakup i stanovi koji se prodaju drastično poskupeli 2022. godine jer je tada u Niš zbog rata u Ukrajini došao veći broj stranih studenata i jedan broj porodica iz Rusije i Ukrajine.

"Tada su naročito podigli cenu stanodavci pored Medicinskog fakulteta jer su strani studenti došli na taj fakultet. Što se tiče porodica iz Rusije i Ukrajine bilo je i njihovih dolazaka, ali ne tako kao u Beogradu i Novom Sadu. One su uglavnom dolazile na kraće vreme i produžavale dalje. Sa tim dolaskom stranaca poklopio se i rast cena goriva i drugih proizvoda u našoj zemlji, što je uslovilo da zakup garsonjera poraste sa 100 na 200 evra, a poskupeo je i zakup većih stanova", izjavio je Živadinović.

Dodao je da prilikom potrage za stanom u zakup vrlo bitno krenuti na vreme jer se onda pruža prilika da se pronađu i stanodavci koji izdaju nekretnine po nižim cenama, a svakako ne čekati poslednji čas jer se u toj situaciji mora prihvatiti i nepovoljna ponuda.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

ZAKUPAC OSTAVIO STAN U HAOSU ILI SU STVARI POKREDENE? Agent za nekretnite dao korisne savete: Ovako se zaštitite od ovih problema  Kurir televizija

(Telegraf/Mondo/Aleksandra Virijević)