Slušaj vest

Iznajmljivanje stana u Srbiji može da se pretvori u ozbiljnu avanturu u pokušaju da se pronađe adekvatan prostor za život do toga da se poklopi sa finansijama.

Dok je u Beogradu gotovo nemoguće naći stanove jeftinije od 300 evra, i to garsonjere na periferiji, mi smo istraživali koliko se kreću cene mesečnih zakupa po manjim gradovima u Srbiji.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, poslednji popis stanovništva pokazao je da u Srbiji ima 170.000 osoba koje žive kao podstanari, ali se zna da je taj broj znatno veći jer preko 150 hiljada njih žive u nekretninama svojih rođaka.

Za stan u Vranju od 70 evra

Za početak smo otišli malo južnije i ponude stanova pogledali u Vranju, gde su kirije 50-70 posto niže od "beogradskih".

Cene se kreću u rasponu od 100 evra za manje stanove i garsonjere do 350 za one sa više od 100 kvadratnih metara. Mi smo pozvali jedan od oglasa za stan koji se nalazi u centru grada, površine 76 kvadratnih metara i dobili odgovor da mesečna kirija iznosi 325 evra.

"Dvoiposoban stan je namešten, poseduje TV, klima, veš mašina, frižider, šporet, ležaj, plakar, zgrada ima podrum i video nadzor", navodi se u ponudi, a uključuje i jedno parking mesto u garaži. 

U cenu zakupnine su uračunati i troškovi kablovske televizije, interneta i video-nadzora, a što se režija tiče one obično iznose od 2.000 do 3.000 dinara na mesečnom nivou.

U istom kraju našli smo duplo nižu kiriju koju vlasnici traže za dvosoban stan. Za 140 evra mesečno stanari dobijaju namešteni stan uz TV, veš mašinu, kompletno opremljenu kuhinju, frižider, šporet, ležaj i plakar. Tokom zime mogu da se greju na TA peć, koja se nalazi u stanu.

Među oglasima za izdavanje nekretnina nalazili smo i rekordere – stanove na periferiji Vranja koji se izdaju za 70-100 evra (uglavnom su svi namešteni i u potpunosti opremljeni za buduće stanare), ali i one luksuzne, površine preko 100 kvadrata, potpuno opremljene i to za 250-300 evra.

Niš - od 150 do rekordnih 1.000 evra

Garsonjera za 150 evra može da se nađe u Nišu, dok su u ovom gradu stanovi znatno skuplji, jednosoban stan od 200 dok dvosobni idu od 350 do čak 600 evra samo za kiriju.

Grad Niš
Youtube/Printscreenlight2tube Grad Niš

Rekorder je trosoban stan za koji vlasnici traže čak 1.000 evra za mesec, a sastoji se od ulaznog hodnika, dnevne sobe sa trpezarijom, izdvojene kuhinje, dve spavaće sobe, kupatila, toaleta i dve terase. Grejanje u stanu je centralno, a ugrađene su i inverter klime.

Cene kirija, kako smo čuli od Nišlija, "podižu" upravo studenti, od sve više stranaca koji školovanje odlučuju da nastave na nekom od niških fakulteta, do naših koji žive u okolini.

Među povoljnijom ponudom u oglasima smo našli nameštenu garsonjeru sa kirijom od 190 evra, ali kada smo pozvali rečeno nam je da je već izdata, uz komentar da "svake godine najbrže ode i to uglavnom studentima".

Užice - studenti najbrojniji stanari

Među podstanarima u ovom gradu najviše ima studenata, pa ponuda i potražnja rastu upravo sa početkom predavanja, od septembra i oktobra. 

Koliko košta iznajmljivanje stanova po gradovima Srbije
MONDO - Petar Stojanović 

 U centru grada pronašli smo nekoliko stanova sa kirijama u rasponu od 150 do 250 evra, a akako sun am pojedini vlasnici objasnili kada smo pozvali, lokacija, kvadratura, ali i nekoliko drugih faktora utiču na iznos.

"Vrsta grejanja je uglavnom najznačajniji faktor, uz stanje stana i kvadraturu I to je uglavnom nešto što prvo pitaju kad pozovu da pitaju za izdavanje", rekao nam je jedan stariji Užičanin.

Stanovi koji se izdaju "po sobi", a takve uglavnom biraju student, izdaju se po ceni od 50 do 80 evra, po stanaru. Za oko 120 evra našli smo oglas gde se izdaje deo kuće, zapravo jedan sprat za koji je napravljen poseban ulaz, pa "stanar ima svoju privatnost".

Garsonjere u Vršcu od 170 evra

Veliku pažnju javnosti izazvao je početkom godine oglas za izdavanje jednog stana u Vršcu, koji vlasnik izdaje za 150 evra za jednog podstanara, a ako će u stanu živeti dve osobe, onda je cena skuplja za 20 evra.

"Velika je razlika jer za godinu dana (otprilike) umesto 365 tuširanja biće 730, a umesto jedno 150 pranja veš mašinom biće 250, a i sve ostalo će se puno brže istrošiti i uništiti", glasilo je objašnjenje.

Koliko košta iznajmljivanje stanova po gradovima Srbije
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC 

Ipak, mi smo u oglasima našli nešto liberalnijeg vlasnika jedne nameštene garsonjere namenjene, kako je navedeno u ponudi, studentima i đacima i to za 170 evra mesečno.

Za dvosoban stan u centru ovog grada, površine 60 kvadrata, budući stanari će morati da izdvoje mesečno 250 evra, dok za 10 kvadrata manji stan mogu da iznajme za 150 evra. U ove ponude navodi se da se struja i internet doplaćuju posebno.

Listajući dalje pronašli smo ponudu za jednosoban stan, a iznos mesečne kirije je 300 evra. U pitanju je, kako je navedeno u oglasu, novogradnja, a stan potpuno opremljen nameštajem i uređajima.

Ipak, ova ponuda je, na jednoj mreži gde je pomenuti oglas postavljen, izazvala negativne komentare zbog cene, za koju je većina mislila da je previsoka za ovdašnja primanja.

"Da li je ovo moguće?!", "Kirija kao da živimo u inostranstvu!'', "Kako te nije sramota toliko da tražiš"... bili su neki od komentara, na šta se vlasnica oglasila jednom porukom, da svi oni mogu, kao što to ona čini, rade dva posla, podignu kredit i postanu vlasnici nekretnine koju će srediti i izdati po ceni koju sami odrede.

Koji grad ima najviše podstanara?

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, dobijenih na osnovu poslednjeg popisa, više od trećine podstanara živi u Beogradu, tačnije ima 63.038 stanova koji se koriste po ovom osnovu, potom u Vojvodini – 53.137, a najmanje Južnoj i Istočnoj Srbiji gde je svega 22.297 pod kirijom.

U Novom Sadu je 24.935 stanova pod kirijom, Nišu 7.027, a u Kragujevcu 3.983.

(Mondo.rs)