Pokušala sam da iznajmim stan u Beogradu sa 250 evra: U jednom do spavaće sobe morate merdevinama!

Ekipa portala Mondo istraživala je koliko je izvodljivo naći prostor za stanovanje sa 200 do 250 evra u džepu, pa smo otvorili oglase sa ponudama i počeli da zovemo, predstavljajući se kao zainteresovani potencijalni stanari

Shutterstock/Gideon Ikigai/Studio.G photography

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, poslednji popis stanovništva pokazao je da u Srbiji ima 170.000 osoba koje žive kao podstanari, ali se zna da je taj broj znatno veći. Iznajmljivanje stanova, naročito u Beogradu, predstavlja često ozbiljnu avanturu, jer je potrebno uskladiti kvalitet i kvadraturu sa lokacijom i kirijom.

Ekipa portala Mondo istraživala je koliko je izvodljivo naći stanove sa 200 evra u džepu, pa smo otvorili oglase sa ponudama i počeli da zovemo, predstavljajući se kao zainteresovani potencijalni stanari.

Prvi stan koji se našao na listi bila je garsonjera kod Merkatora na Novom Beogradu – površina od 15 kvadrata, u oglasu u delu "broj soba" navedeno 0,5!

Kako smo iz oglasa saznali, u pitanju je novogradnja, sa centralnim grejanjem i izdaje se namešten. A, to znači da imate opremljenu kuhinju, kupatilo u kom stanar ima tuš-kabinu, radnistočić i ležaj na rasklapanje (improvizovani rada radna i dnevna soba). Do spavaće sobe će morati merdevinama, pošto je krevet smešten tik ispod plafona, a iznad wc-a.

Kada smo pozvali i predstavili se kao zainteresovani stanar, dobili smo ljubazno objašnjenje da je stan slobodan, možemo doći da ga pogledamo, a na konstataciju da deluje prilično skučeno i odgovor da je "za tu cenu sasvim u redu".

Mesečna stanarina, inače, iznosi 200 evra, dok se režije plaćaju zasebno i iznose oko 50 evra.

Printscreen/Društvene mreže 

Nešto veći stan našli smo daljom pretragom oglasa i to od 23 kvadrata, za 240 evra mesečno. Kuhinja i dnevna soba uređene po sistemu "2 u 1" , ali kada smo se, kao potencijalno zainteresovani stanar pobunili zbog kupatila koje nije u najsjajnijem izdanju (tuš-kabina improvizovana, pregrađena zavesom, iznad odvoda) stanodavac ili neko ko se tako predstavio, spustio je slušalicu.

U pokušaku da se malo udaljimo od gradske sredine, pokušali smo da pogledamo ponudu u prigradskim naseljima. Izbor je pao na Železnik, s obzirom na odličnu povezanost gradskim prevozom sa gradom. Stan od 120 evra učinio se primamljiv, ali več nakon poziva rečeno nam je da je to zapravo “stan u kući” odnosno sobe koje imaju zasebne ulaze od vlasnika. Sagovornik se ubrzo ispravio, nakon izjave da je soba potrebna studentkinji, rekao da je to zapravo namenjeno radnicima i ljubazno završio razgovor.

Dalja pretraga odvela nas je na potpuno suprotnu stranu, pa smo na Autokomandi pronašli garsonjeru od 11 metara kvadratnih za 150 evra.

MONDO/Stefan Stojanović 

"Stan je useljiv od oktobra, do tada možete doći da pogledate. Grejanje je na TA peć I računi se plaćaju zasebno od kirije, stan je za radnike, student ili samce", rekla nam je ženska osoba kada smo pozvali.

Uz to smo saznali I da kućni ljubimci nisu dozvoljeni, kao i da bismo morali ostaviti depozit od 100 evra, ukoliko napravimo dogovor.

Za 200 evra našli smo garsonjeru u Kumodražu, nameštenu i "spremnu za studente", kako nam je rekla izvesna Brankica koja je navedena u oglasu kao kontakt osoba.

Periferija jeftinija

Sudeći po ponudi i cenama, bolje ćete proći ukoliko se malo odaljite od centra grada, pošto su cene kirija na periferiji niže (sudeći po većem delu ponude koju smo mi pogledali, ali ima i izuzetaka).

Zna se da je oko Vuka jedna od najtraženijih lokacija jer se tu nalazi nekoliko fakulteta, pa je studentima praktično da tu žive. Potražnja i krug dvojke međutim, dižu i cene. Stanovi u centru Beograda su standardno skuplji, pa se cena iznajmljivanja garsonjere kreće se od 350 do 500 evra mesečno, dok su jednosobni stanovi ili manji apartmani u centru srpske prestonice često između 500 i 800 evra mesečno.

Što se tiče Novog Beograda i Voždovca, u ovim delovima grada, koji su popularni među studentima, cene garsonjerase kreću od 250 do 400 evra mesečno. Veći stanovi mogu biti od 400 do 600 evra mesečno.

Izdaje 16 kvadrata za 220 evra

Našli smo ponudu za stan u Beogradu, u kojem se navodi da se izdaje stan od 16 kvadrata za, citiramo, dva studenta, po ceni od 220 evra za mecec dana, koji je završio i na mrežama gde je vlasnik pokupio gnev ljudi.

"Šta da rade, da stanuju na smenu", "mogu dvoje ali kao sardine da spavaju i sede", "gde čeljad nije besna, kuća nije tesna" ... bili su neki od komentara.

Ništa bolje nije prošla ni ponuda za stan na Novom Beogradu, za koji je vlasnik tražio 180 evra mesečno, stara gradnja a „struktura jednokrevetna“. U oglasu je pisalo da se "soba nalazi u sređenom stanu, ima svoj ulaz i centralno grejanje, a upotreba veš mašine i računi ulaze u cenu".

Na meti pštrih komentara korisnika našao se i jedan stanodavac i stan iz Borče.

"Izdajem garsonjeru 30 kvadrata kod poslednje stanice 95 u Borči. Soba, kuhinja i kupatilo, cena 220 evra! Slobodno od 1. novembra", navodi se u opisu oglasa koji je objavljen u grupi "Izdavanje stanova - Beograd".

(Mondo.rs)