Da li treba ostaviti uključeno grejanje tokom noći: Stručnjak otkrio grešku koja nas skupo košta

Stručnjak je objasnio da li treba ostaviti uključeno grejanje tokom noći.

MONDO, Bojana Zimonjić Jelisavac

Istraživanje je pokazalo da grejanje treba uključiti kada temperatura u stanu padne ispod 18 stepeni. Za starije i osetljive osobe preporučuje se održavanje temperature oko 20 stepeni. Takođe, mnogi veruju da je energetski efikasnije držati centralno grejanje na niskoj temperaturi non-stop, ali studija sugeriše da to može dovesti do većih troškova nego koristi.

"Opšte je efikasnije grejati dom samo kada je to potrebno. Korišćenje termometra može pomoći u održavanju ugodnih temperatura uz smanjenje potrošnje energije", rekao je Dejvid za Metro.

Ukoliko ste ikada razmišljali o tome da li grejanje treba ostavljati preko noći, stručnjak savetuje da to i nije baš najbolje rešenje.

"Smanjivanjem termostata ili korišćenjem rasporeda grejanja tokom noći, štedi se energija. Alternativno, korišćenje debljih pokrivača i tople odeće može vam omogućiti udobnost bez oslanjanja na grejanje", savetuju stručnjaci, naglašavajući da je ostavljanje uključenog grejanja dok spavate nepotrebno i skupo.

Preporučuje se da isključite grejanje 20 minuta pre odlaska na spavanje kako bi se zadržala preostala toplina u kući. Ako imate termostatske radijatorske ventile, korisno je prilagoditi temperaturu u svakoj sobi. Ovi ventili omogućavaju smanjenje temperature u prostorijama koje se retko koriste, što može pomoći da se uštedi novac.

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

JEDINI STANOVNIK ZAJEČARA KOJI JE UGRADIO SOLARNE PANELE! Osamdesetih među prvima uveo i podno grejanje, a evo o čemu još sanja  kurir televizija

(Espreso/MONDO/Ivana Vlajković)