Slušaj vest

Ostalo je još nešto malo više od mesec dana do početka zvanične grejne sezone. U javnim energetskim preduzećima širom Srbije u toku su funkcionalne probe sistema za grejanje, kako bi se otklonili eventualni kvarovi na toplanama, kotlarnicama i toplovodnoj mreži. Direktor Udruženja toplana Dejan Stojanović kaže da će sve ono što je neophodno za sam start biti završeno do početka grejne sezone.

Javnost od avgusta polemiše oko eventualnog povećanja cene grejanja - zašto se povela priča o poskupljenju kada gas nije poskupeo?

"Polemika je krenula zapravo odatle što propis koji služi za određivanje cena, odnosno metodologija za određivanje cena, nalaže toplanama da do 1. septembra predaju zahteve za korekcijom cena. Što znači, mogu ići na više, mogu se smanjivati, a mogu praktično ostati iste. Ali je bitno da se zahtev podnese do 1. septembra.

To je tzv. redovna korekcija cene u skladu sa tim regulatornim našim propisima, jer to je propis Vlade Republike Srbije još iz 2015. godine. A, ono što se zapravo tu dešavalo je da su neki zbog onih recidiva iz prethodne grejne sezone već tokom letnjih meseci korigovali cene", kazao je sagovornik.

Od 60. toplana koliko je njih podnelo zahtev i ko je već korigovao cenu grejanja?

"Što se tiče podnošenja zahteva, u ovom trenutku mi nemamo taj tačan broj, ali propis nalaže da svi podnesu i da ostaju jednake cene, znači zbog kontrole troškova koji se dešavaju u proizvodnji, distribuciju, i snadbdevanju toplotom energijom, podnesu zahtev do 1. septembra.

To je taj takozvani, kao što rekao, redovni deo, ili to se može dešavati i van grejnog perioda, što je bio slučaj Majdanpeka koji je korigovao svoju cenu 1. jula. Ako se ne varam, znači sa važnošću od 1. jula, ali podsetiću, toplana Majdanpek nije korigovala cenu u prethodne dve godine. Mi smo kumulativni rast, recimo, prirodnog gasa, imali u prethodnih godinu dana 35 odsto, struje blizu dva puta, odnosno električne energije, za proizvodenju toplotne energije", rekao je Stojanović.

Koji procenat povećanja traže toplane?

"U zavisnosti da li su imali povećanje prošle godine. U zavisnosti šta se dešavalo tokom ova tri zimska prethodna meseca. Podsetiću, december, januar i februar, su otprilike gro potrošnje u ta tri meseca. To je nekih 60 procenata. I ako vam tad gas poraste 30 ili 34 odsto, znači vi po automatizmu bi trebalo nekih 18 procenata da podignete cenu.

Ali to ništa ne znači. Oni će spram svojih opravdanih troškova podneti zahteve jedinici lokalne samouprave i oni su jedini ovlašćeni u ovom trenutku spram naših propisa da donesu cene za naredni grejni period.

Znači nije izvesno da će lokalne samouprave i da odobre to?

"Apsolutno ste u pravu. Znači toplane, odnosno sistemi daljinskog grejanja, podnose zahteve za korekciju, ponavljam još jednom, do 1. septembra. Lokalne samouprave imaju rok od 15 dana da im prvi odgovor daju. Da li su prihvatili, da li su odbili, i ako su odbili treba da subvencionišu tu razliku, koju im nisu dozvolili zapravo da naplate od građana, ili im vraćaju na nekakve dopune i tako dalje. Tako da ćemo pregledniju sliku imati negde pred sam početak grejnog perioda, odnosno 1. oktobra", kazao je direktor Udruženja toplana Dejan Stojanović.

BONUS VIDEO: 

kurir televizija JEDINI STANOVNIK ZAJEČARA KOJI JE UGRADIO SOLARNE PANELE! Osamdesetih među prvima uveo i podno grejanje, a evo o čemu još sanja

(RTS/MONDO/Ivana Vlajković)