Često prolazimo pored vile od 5 miliona evra u Beogradu, a ne znamo tajnu koju krije

U bogatoj ponudi mi smo pronašli i rekordere po cenama, a reč je o predratnim vilama čije milionske cene objašnjavaju zbog čega još čekaju na nove vlasnike

beoapartman/Youtube/shutterstock/Nenad Nedomacki/DMZ001/AleksandarMarkovic/AstroStar

Nakon smanjenja trenda kupovine stanova i kuća u Beogradu, tokom 2023. godine, što su pokazali podaci Republičkog geodetskog zavoda, objašnjenje je bilo da su cene jedan od razloga. U ovoj godini prodaja je skočila za 7,5 odsto nego u istom periodu prošle godine, a mi smo odlučili da istražimo ponudu i utvrdimo da li su cene u skladu sa ponudom i do koje granice dosežu najskuplje nekretnine u Beogradu.

Vraćajući se sa jednog snimanja, ekipu portala Mondo put je naneo preko Dedinja, gde smo primetili velelepnu vilu, po slobodnoj proceni, u rangu ambasade ili nekog diplomatskog predstavništva. Međutim, natpis “prodaje se” stavio nam je do znanja da ova lepotica čeka prazna da ugosti nove vlasnike, pa smo pozvali kontakt telefon u pokušaju da saznamo više detalja.

Kako smo čuli od lica koje se javilo, vila ušuškana u zelenilu najpoznatijeg beogradskog naselja, građena je po nacrtima američkog arihtekte.

"Bilo bi najbolje zakazati razgledanje, ali mogu Vam reći da imate na raspolaganju tri nivoa i potkrovlje, 15 soba (od toga je 5 spavaćih) i 6 kupatila. Kuća ima garaže od 90 kvadrata, za dva vozila, sopstveni lift, a ukupna površina je 900 kvadratnih metara", čuli smo s druge strane žice, kada smo se predstavili kao zainteresovani kupci.

A, onda stiže otrežnjenje – čuli smo cenu koja iznosi 4 miliona evra.

Predratne vile u Beogradu poseban biser među nekretninama

Kako smo saznali od više agenata za nekretnine, Beograd ima odličnu ponudu predratnih vila, ali je prodaja slabija u odnosu na standardne nekretnine, što je i logično. Listajući oglase sa ponudama kuća i imanja, pronašli smo jednu na Neimaru, predratnu vilu od 300 m2 sagrađenu na 4 ara placa, koja košta u proseku 1,4 mil evra, što objašnjava tvrdnju agenata da se prodaja ovakvih lepotica teško realizuje.

Nešto skuplju ponudu i rekordera među nekretninama našli smo nedaleko od ove lepotice i to u blizini Slavije. Predratna vila, kako smo saznali, delo je arhitekte Dragiše Brašovana iz 1926. godine, koja je prvobitno građena za bogatog srpskog industrijalca Aleksu Pavlovića.

Kuća se prostire na četiri nivoa i ukupno 1.690 kvadratnih metara, u koje je smešteno čak 30 soba, dnevna soba veličine dve garsonjere, sa autentičnim nameštajem očuvanim i spremnim za nove stanare.

Cena od 5 miliona evra objašnjava nam donekle zbog čega nije lako useliti je, ali za ovu netipičnu nekretninu koja spada u kulturnu baštinu, uprkos toliko visokoj ceni, saznajemo, postoji dosta zainteresovanih kupaca.

Nešto povoljnijuj kuću našli smo u komšiluku i to u blizini Belog dvora, sa 1.118 metara kvadratnih, 20 soba smeštenih u tri nivoa, sa privatnim liftom, garažama za čak četiri automobila, isto toliko ostava, prostranim garderoberima, autentičnom kućnom bibliotekom, dnevnom sobom... Kako su nam rekli kada smo se predstavili, kuća je odlična za porodice i porodičan život, jer predstavlja pravu malu oazu mira, ušuškanu u borove i četinare koji su u dvorištu, a vlasnici svega toga možemo postati za svega 3.400 000 evra!

"Salonci" na ceni

Popularni "salonci", stanovi građeni između dva rata, u kjima su uglavnom živeli imućni građani tog doba, na ceni su, ali dostižnijoj u odnosu na kuće iz istog perioda. Iako ne spadaju u novogradnju, jer je reč o kvalitetnim i odlično očuvanim nekretninama, pa se recimo u Beogradu i Novom Sadu kreću od 2 do 5 hiljada evra po kvadratnom metru.

Upravo od takvog jednog "salonca" u centru Beograda nastao je hostel sa nekoliko zasebnih soba, dok se češće ovakvi stanovi kupuju za potrebe pretvaranja u poslovni prostor ili kupci dalje iznajmljuju diplomatama, kojima se posebno dopadaju.

(Mondo.rs)